Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra försvunna i norrländsk storm

Annons

Påsken svepte in med stormvindar över Norrland.

Fyra personer på snöskoter försvann i trakten av Arjeplog i det hårda vädret.

Trafiken på Höga kusten-bron stoppades, många fjällvägar mot Norge stängdes och tusentals hushåll blev av med strömmen.

Fjällräddare sökte på skärtorsdagen efter det sällskap på fyra personer som saknas sedan de på onsdagseftermiddagen gett sig av med snöskoter från Bäverholmen vid Arjeplog. På grund av vädret gick det inte att använda helikopter i sökandet.

Polisen avrådde påskfirare från att ge sig upp i fjällen:

De hårda vindarna gjorde att många av de nordligaste fjällvägarna mot Norge fick stängas av. En del bilister blev fast i drivsnön och fick hämtas med snöskoter.

För första gången sedan den byggdes för tio år sedan stängdes även Höga kusten-bron norr om Härnösand av. Orsaken var vindar som stundtals nådde upp till 29 meter per sekund. Den lättare trafiken på E|4 fick i stället ledas längs den gamla sträckningen över Sandöbron medan tung trafik fick ta en lång omväg över Nyland.

Omkring 30|000 elkunder i främst Västernorrlands och Gävleborgs län blev av med strömmen sedan träd blåst ner över elledningarna.

Stormen över Norrland började sakta att bedarra under eftermiddagen, men SMHI utfärdade ändå en varning till invånarna i de östra delarna av Jämtland, Västernorrland och de östra delarna av Gävleborgs län. Vädret bedöms i det området innebära en fara för allmänheten.

För påsken spår meteorologerna att det blåsiga vädret ska bestå, även om det avtar betydligt jämfört med skärtorsdagens stormvindar. Solen kommer att visa sig periodvis med stackmoln fram på eftermiddagen.

Någon enstaka snöby kan förekomma under långfredagen, påskafton och påskdagen. På annandag påsk kommer ett nederbördsområde in från sydväst över landet och rör sig sedan norrut. För Götalands del blir nederbörden i form av snö eller snöblandat regn, längre norrut i form av snö.

Vårvärmen är över för den här gången och det blir en kylig påsk även i södra Sverige.

TT

Mer läsning

Annons