Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra fack protesterar

Annons

Bakom skrivelsen står Lärarnas riksförbund (LR), Lärarförbundet (LF), Svenska kommunaltjänstemannaförbundet (SKTF) och Kommunal.

Det handlar både om barnen och arbetsmiljön för de anställda.

Nej till ytterligare besparingar i grundskolan.

Nej till minskad lärartäthet.

Nej till större klasser med över 30 elever.

Nej till större barngrupper inom förskolan.

Nej till barnomsorgskö.

Det är några av kraven som ställs i den gemensamma aktionen från facken.

-Det finns vissa orostecken, rop på flera poliser är tecken på att ungdomar hamnat snett, säger Bengt Ahlqvist, LR, och pekar på vikten av att det redan från förskolan finns resurser att ta hand om och stötta barnen.

Eva-Marie Nilsson, Kommunal, berättar att trycket på personalen inom förskolan är stort och det är önskvärt med mindre barngrupper. Att arbetsbelastningen inom förskola och skola är stor vittnar sjukstatistiken om. Inom barn-och utbildningsnämndens verksamhetsområde ligger sjukfrånvaron högre än inom andra kommunala verksamheter, förklarar Nilsson.

När ett första budgetförslag kom för ett halvår sedan hade barn- och utbildningsnämnden en ram på 155 miljoner kronor. Nu har den ökats på till 161,1 miljoner kronor.

Men personalen har fått leva i oro under sex månader, framhålls från facken.

Även om ramen ökats och den tas av kommunfullmäktige i nästa vecka kvarstår oron, det är först i januari som nya barn- och utbildningsnämnden tar beslut om hur pengarna ska användas, förklarar Bengt Ahlqvist.

Högt upp i prioritering står förskola och grundskola och längst ned vuxenutbildningen. Här uttrycks farhågor för att om det skärs ned för mycket inom vuxenutbildningen riskerar Säters kommun att förlora statliga bidrag. Om organisationen skärs ned finns risk att den knäcks i bitar och splittras i alltför små enheter.

Facken anser att det borde vara bättre framförhållning. Trots att det görs fleråsbudgetar blir det aldrig någon arbetsro, varje år drabbas personal av oro över vad som händer med deras jobb.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons