Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra dog i bränder i länet

/

I Dalarna omkom fyra personer i bränder under 2011. Året innan dog två färre.
– För Dalarnas del är det svårt att dra några definitiva slutsatser av ökningen. Det statistiska urvalet för litet, säger Joel Péclard - chef för olycks- och riskanalysenheter vid Dalamitt.

Annons

Nationell statistik från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar att 104 människor omkom i 97 bränder i fjol. Året innan dog något fler, 130 personer i 123 bränder.

I Dalarna omkom totalt fyra personer i bränder i Avesta, Orsa och Rättvik under 2011.

– En dödsbrand är alltid en dödsbrand för mycket. Vi jobbar hårt för att nå nollvisionen, säger räddningschef Rune Daniels i Rättvik.

Det förebyggande arbetet är prioriterat.

– För att minska riskerna arbetar vi mycket med allmän information, om exempelvis risker med rökning och nödvändigheten av brandvarnare. Problemet är att det är svårt att nå ut till alla riskgrupper med information, säger räddningschef Rune Daniels i Rättvik.

I statistiken är missbrukare, äldre och handikappade överrepresenterade i dödsbränder.

– Det är därför ytterst viktigt för oss att arbeta i nära kontakt med socialtjänsten och hemtjänsten. Att de håller koll så att inte någon lever i en stor brandrisk. Då kontaktar de oss och vi kan vidta åtgärder, säger Rune Daniels.

Bland annat har äldre rökare i Rättvik fått eldsäkert tyg på fåtöljer och eldfasta glasskivor på rökbordet.

– Vi genomför också regelbunden utbildning för hemtjänstens personal för att de bland annat ska veta vilka riskerna är, säger Rune Daniels.

I länet samordnas det förebyggande arbetet mellan räddningstjänsterna.

– Räddningscheferna träffas regelbundet. Vi försöker ständigt utveckla brandskyddet. Vi ser på vad andra gör och lär av varandra, säger Joel Péclard.

Mer läsning

Annons