Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra döda i stormen Erin i USA

Annons

Minst fyra personer omkom när den tropiska stormen Erin drog in över Texas på torsdagen.

Skyfallet orsakade översvämningar i Houston där trafiken stod still på flera av de stora motorvägarna efter att stormen svept in från sydväst nära kuststaden Corpus Christi.

I Houston omkom en person när taket i en grönsakshandel störtade in. I Cornal County i centrala Texas omkom tre personer i en trafikolycka på grund av stormen.

Samtidigt ökade orkanen Dean i styrka och hotar att bli en ödeläggande storm när den når Karibien och Mexikanska golfen, enligt USA:s orkanvarningscenter.

Orkanen är den första i årets orkansäsong och hade på torsdagskvällen en vindhastighet på 45 meter i sekunden då den var på väg mot Små Antillerna i Karibien. Förutom Dominica och St Lucia ligger även Martinique och Guadeloupe i farozonen för att drabbas av orkanvindarna.

Med 45 meter i sekunden är Dean en kategori 2-storm på Saffir-Simpsons skala mellan 1 och 5. Orkanerna Katrina, Wilma och Rita 2005 var i kategorierna 3 till 5.

Tidigare i år har forskare varnat för en ovanligt stormig orkansäsong 2007. För en vecka sedan meddelade den amerikanska vädertjänsten att uppemot nio stormar skulle kunna utvecklas till orkaner under sensommaren och hösten. Tre till fem av dessa stormar beräknas bli mycket kraftiga, med vindstyrkor upp mot 50 meter per sekund, rapporterar AFP.

Fjolårets orkansäsong var relativt lugn, till skillnad mot 2005 då framför allt orkanen Katrina drog in med förödande kraft över södra USA. Katrina är historiens hittills dyraste orkan, efter att ha orsakat skador på uppskattningsvis drygt 500 miljarder kronor. Omkring 1|800 människor omkom när Katrina bland annat översvämmade New Orleans i slutet av augusti 2005.

TT

Mer läsning

Annons