Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra års fängelse för miljonsvindel

Annons

Fyra års fängelse blev domen mot den 28-årige man som förskingrat 36 miljoner kronor från försäkringskassan i Göteborg. Göteborgs tingsrätt dömde i dag mannen, som varit anställd vid kassan, för trolöshet mot huvudman. Mannen döms även att betala skadestånd till Försäkringskassan på 30 miljoner kronor. Åtalet för grovt bedrägeri ogillas. Åklagare Nils-Erik Schultz hade yrkat på sex års fängelse.

En 38-årig man, som är kusin till huvudmannen, döms till två års fängelse för penninghäleri och häleri. Mannen erkänner brott, men säger sig bara ha känt till att 2,5 miljoner kronor förskingrats. 38-åringen döms även att betala 3,5 miljoner i skadestånd.

Göteborgs tingsrätt fäller även den 38-årige kusinens hustru, en 32-årig kvinna, för häleriförseelse. Åtalet för penninghäleri och häleri ogillades. Kvinnan, som nu får en villkorlig dom, har nekat till brott.

Tingsrätten i Göteborg frikände den 28-årige mannens hustru. Åtalet för häleri och penninghäleri mot henne ogillas. Hon har tagit emot 15,5 miljoner till ett bankkonto som hon delar med sin man. På ett eget bankkonto har hon fått drygt tre miljoner kronor utbetalade.

Kvinnan har nekat till brott och uppgett sig ha trott att pengarna kom från mannens far.

28-åringen påbörjade svindeln i maj 2005. Fram till mars månad året därpå hade han vid 17 tillfällen fått kolleger med attesträtt att betala ut närmare två miljoner kronor till avlidna personer. Men kontonumren var hans egen brors, hans kusin och dennes hustru.

Mellan juni i fjol och maj i år gjorde den dömde 28-åringen utbetalningar på med än 34 miljoner kronor. Också denna gång rörde de en avliden person, och pengarna hamnade på konton som tillhörde handläggarens anhöriga.

Härvan uppdagades i maj i år när Swedbank larmade försäkringskassan om misstänkta penningtransaktioner. Dagen efter greps de fyra åtalade i sina bostäder.

De åtalade har spenderat stora belopp under de två åren. Polisen vet var 33-34 miljoner kronor tagit vägen. Bland annat har den 28-årige huvudmannen och hans hustru flyttat till en villa och köpt ett flertal bilar.

Den dömde 28-åringens försvarare Magnus Johansson är relativt nöjd med straffet på fyra års fängelse.

Huruvida domen överklagas är ovisst.

Åklagare Nils-Eric Schultz är inte nöjd med straffpåföljden för de två männen.

Schultz hade yrkat på sex års fängelse för den 28-årige huvudmannen, som dömdes till fyra års fängelse. Vad gäller den 38-årige kusinen, dömd till två års fängelse, hade Schultz inte preciserat påföljden i antalet år.

Två av fyra personer i Göteborgs tingsrätt är skiljaktiga, däribland rättens ordförande och en nämndeman. De anser att männens brottslighet har ett högre straffvärde och förordar fem års fängelse för 28-åringen och ett fängelsestraff på två år och sex månader för den 38-årige kusinen.

Påföljden om fyra års fängelse för huvudmannen och två års fängelse för kusinen, förordad av två nämndemän, blir utslagsgivande eftersom den är mildare.

TT

Mer läsning

Annons