Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylleri men få bråk

Annons

Musiken och glädjen stod i centrum. Men, som sagt, också en hel del fylla.

- Förvånansvärt lite bråk med tanke på att det var så många ungdomar samlade här. Men frustrerande att se så många väldigt unga så berusade, säger Eva-Len Strandberg, en av föräldrarna som nattvandrade.

Under kvällen och natten tog polisen med sig fyra personer till polishuset, där de fick sova ruset av sig.

- Sedan var det lika många som föräldrar fick komma och hämta, och några som var för unga för att läggas in fick vi köra hem. Vi tar helst inte med någon in om de är under 18 år om det går att lösa på annat sätt, berättar Per Öhagen, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen hade fått tips om att det kunde bli bråkigt på festivalen. Bland annat gick snacket om en uppgörelse mellan två olika gäng.

- Men något sådant blev det aldrig.

Polisen kallades vid ett par tillfällen till bråkigheter, men det hela kunde avstyras.

En polisanmälan blev det för våld mot tjänsteman, sedan en ung kille gett sig på en av vakterna. Polisen grep den unge mannen, som sedan överlämnades till föräldrarna.

Polisen var väl förberedd inför ungdomsfestivalen.

- Fram till klockan 23 hade vi sex patruller på plats. Mellan klockan 23 och 4 hade vi fem bilar, varav en buss med fyra poliser. Dessutom hade vi möjlighet att få ytterligare länsförstärkning, men det behövdes aldrig.

- Extra polisbilar har en lugnande effekt. Dessutom blir det ofta lite lugnare när det regnar, och det gjorde ju det åtminstone i början av kvällen.

Polisen berömmer också Föräldrar på stan, som gjorde ett stort jobb.

Paul Keenan berättar att föräldrarna var uppdelade i två gäng. De första gick på eftermiddag och början på kvällen. Sedan avlöste föräldrar för vandring på sena kvällen och tidig natt.

- Det är jätteroligt att föräldrar ställer upp på det här. Vi såg också en hel del andra vuxna ute på Kålgårn. Bara att det finns vuxna människor där gör att det blir lite lugnare.

Festivalen ska egentligen vara drogfri.

- Men det finns ju ingen möjlighet i världen för arrangörerna att hålla koll på det, konstaterar Keenan, som berättar om sina intryck:

- I början var det mest en hel del musikintresserade, även om det var en del fylla då också. Men sedan, runt 8-tiden, började det på att öka rejält. Då drack ungdomarna mer eller mindre öppet, berättar Keenan.

Föräldrarna fick hjälpa några ungdomar att komma hem, och i ett fall fick de hjälpa en person som behövde sys att komma till akuten.

Senare på kvällen fick föräldrar vara med och avstyra några bråkiga situationer, och se till så att sovande ungdomar fick hjälp att ta sig hemåt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons