Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusk befaras i Östtimor-val

Annons

Presidentvalet i Östtimor omges av anklagelser om fusk och farhågor för våld.

En FN-grupp som arbetat med valet säger att den inte kan garantera att det genomförs på bästa sätt.

Posten är mest ceremoniell, men presidentvalet på måndagen är det första sedan självständigheten 2002.

Den nuvarande statschefen, förre gerillaledaren och frihetshjälten Xanana Gusmao, söker inte omval. Han har i stället signalerat intresse för jobbet som premiärminister.

Åtta kandidater ställer upp. Störst chanser besitter dagens premiärminister José Ramos-Horta. Han var jämte Gusmao östtimorianernas internationellt mest kände företrädare under decennier av indonesisk ockupation.

De främsta utmanarna är Francisco Guterres, ordförande i regeringspartiet Fretilin och liksom Gusmao gammal rebellkändis, och oppositionsledaren Fernando De Araujo.

En historia av våld, fattigdom och svaga institutioner befaras nu ge tråkiga utslag. Fretilins agerande i maktposition väcker också kritik.

Fyra av kandidaterna har hävdat att det skett försök till manipulationer av arrangemangen inför valet.

En FN-kommitté som inrättades förra året för att bistå med valförberedelserna har också luftat oro: valets "integritet" kan inte garanteras, heter det.

En valspecialist _ som inte vill uttala sig utan löfte om att få vara anonym _ säger att brist på valsedlar kan komma att leda till våldsutbrott.

Hideaki Asahi, chef för de japanska valobservatörer som är på plats, säger att FN, som hjälpte landet att lägga grunden för sin självständighet, drog sig tillbaka för tidigt.

Valet sker under pådrag av 4|000 internationella och inhemska poliser samt tusentalet australiskledda soldater som finns i Östtimor sedan oroligheter förra året. Fredsstyrkan ägnar sig annars mest åt att jaga armémyteristen Alfredo Reinado; nyligen sköts fem av Reinados beväpnade anhängare ihjäl.

Motsättningar mellan befolkningen i landets östra respektive västra delar var ett centralt inslag i det våld som rasade 2006.

Eric Mancini, affärsman som ofta besöker ön, säger att det har blivit mer fart på ekonomin det senaste året, tack vare att den internationella närvaron ökat igen, inte minst FN:s.

Drygt 520|000 väljare är registrerade och resultat väntas först mot slutet av veckan.

TT

Mer läsning

Annons