Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fusk bakom forskargenombrott

Annons

En forskare fuskade med data och kunde redovisa ett av Sveriges största vetenskapliga genombrott på senare år. Upptäckten redovisades av den ansedda vetenskapstidskriften Science.

Sedan fusket uppdagats har den Umegrupp som forskaren tillhört tvingats be Science att dra tillbaka artikeln, uppger Dagens Nyheter.

Forskningsresultatet gällde en av växtfysiologins viktigaste frågor: Hur vet växter när de ska blomma? Redan på 1930-talet skrev ryska forskare om "florigenen" som antas styra blomningen.

Frågan är vad florigenen mer exakt är. Svaren har stor betydelse för förädlingsarbetet inom skogs- och jordbruk.

Forskargruppen i Umeå skrev i septembernumret av Science 2005 att de kunnat visa att florigenen var budbäraren för blomningen, ett resultat som fick stor uppmärksamhet bland kolleger i Sverige och utomlands. Resultatet var så enastående att tidskriften satte det som det tredje viktigaste vetenskapliga genombrottet det året.

Huvudförfattaren var en kinesisk gästforskare som genomfört de avgörande experimenten. När han lämnade Umeå i höstas efterträdde en landsman honom och försökte upprepa experimenten, men förgäves, säger professor Ove Nilsson vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå till DN.

Ove Nilsson säger att den första gästforskaren uteslutit vissa data från sin studie och överdrivet andra för att uppnå önskat resultat. När Nilsson och tre medförfattare till Scienceartikeln från 2005 bad att tidskriften skulle dra tillbaka artikeln vägrade dock gästforskaren att dra tillbaka sitt namn. Han vidhöll att han hade rätt, enligt Nilsson.

TT

Mer läsning

Annons