Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funderar på att slå ihop flera nämnder till en

Annons

Karl-Erik Antell, andre vice ordförande i byggnadsnämnden och ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden, har gjort en kostnadsutredning vid sammanslagning av byggnads- och miljö- och hälsoskyddsnämnden. I kostnadsberäkningen använde han 2005 års sammanställning för nämnderna.

Idag har byggnadsnämnden sammanträdestid 3,5 timmar och miljö- och hälsoskyddsnämnden 3,0 timmar. Antalet gemensamma ärenden är maximalt tio procent.

-Vi tycker inte att det är lämpligt. Det skulle bli betydligt längre arbetsdagar och vi skulle få sitta hela dagarna. Ett av de största problemen är att fylla platserna i nämnderna. Ytterst få fall är gemensamma och EU:s krav på miljösidan kräver större kunnighet hela tiden, säger Antell.

Om nämndernas sammanträden skulle slås ihop minskar kommunens kostnader med cirka 33 500 kronor per år. Det är vid en minskad sammanlagd mötestid om en halvtimme per sammanträde.

Kostnadsmässigt är alltså sammanslagningen en fördel men det finns naturligtvis nackdelar. En nämndfusion skulle kunna innebära att rekryteringen av ledamöter blir svårare eftersom sammanträdena blir förlängda. Dessutom skulle stadsarkitekten och miljöchefen få mindre tid för sina ordinära arbetsuppgifter.

"Om större minskning av kostnaderna krävs, återstår att minska nämndens personella storlek" står det även i utredningen.

- Att reducera antalet medlemmar är inte lämpligt. I demokratins namn så ska många som möjligt vara representerade, säger Antell.

Det har även tidigare varit diskussioner om bildandet av en miljö- och byggnämnd. Under 2002 var det politisk oenighet, främst hos socialdemokraterna, när nämndernas framtid avhandlades.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons