Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt krig i Faluvänstern

Annons

För fyra år sedan var det fullt krig i vänsterpartiet. Den utlösande faktorn var att Sören Johansson ställde till med skandal och tumult i rådhuset. Detta för att han vid ett möte angrep en kvinnlig besökare på så otrevligt sätt att denna flydde i tårar från sammanträdet.

Händelsen utmynnade i att flera vänsterpartister ville peta Sören Johansson från vallistan, en plats som han själv begärt att få. Motivet hos hans kritiker var att de tröttnat på Johanssons ledarstil. Margareta Ekman, som då satt i partiets valberedning, övervägde att plocka bort honom.

Men han överlevde den krisen och har fortsatt att vara partiets förstanamn.

En av Sören Johanssons kritiker var då den lika kontroversielle Göran Bryntse. Han upptäckte en månad senare att hans namn inte var med på provvalslistan till höstens val. En sak som valberedningen förklarade som ett förbiseende.

Bryntse själv kom senare av olika orsaker så på kant med partiet att han lämnade det. Men nu ville han göra politisk come back. Det möjliggjordes genom ett beslut i partiets kongress. Det säger att den som har vänstersympatier men inte är partiansluten får ta uppdrag och sedan gå med i partiet.

Det tänkte Bryntse göra och därmed är det åter dags med ett nytt jättebråk i partiet och Sören Johanssons kritiker såg en chans att bli av med honom.

På det första valmötet presenterades ett förslag på lista som toppades av Göran Bryntse. Enligt vad tidningen erfar fanns inte Sören Johansson med på valbar plats. Det ogillades av flera av medlemmarna och enligt vad tidningen erfar blev det bråk och pajkastning. Andra personer som stod på listan hotade att hoppa av om Bryntse fanns med på den. Och folk i den nyvalda styrelsen hotade från sitt håll att hoppa av om Sören Johansson fanns på listan.

Göran Bryntse valde att i det läget hoppa av sin kandidatur. Han ville inte längre vara med efter den kritik som riktats mot honom.

Enligt vad tidningen erfar beslutades att valberedningen och styrelsen skulle ta fram ett nytt förslag på lista. En sådan har också skickats ut och där har den första förslagslistans andra namn Stina Snarf lyfts upp till första plats. Partiet har fem mandat i fullmäktige och Sören Johanssons namn återfinns inte bland de fem första namnen på listan.

Inget beslut kunde dock fattas vid nästa valmöte. Enligt vad tidningen erfar finns det en falang inom partiet som arbetar hårt för att återinsätta Sören Johansson som förstanamn på listan. Och nu har styrelsens ordförande Keijo Nieminen och en annan styrelsemedlem hoppat av. De båda personerna i valberedningen hoppade också av.

En ny tillfällig valberedning bestående av Gunnar Blommé, Pia Persson och Inger Nyqvist har valts. Enligt vad tidningen erfar är de alla för Sören Johansson.

- För egen del anser jag att Sören är en kompetent person som jag vill ha med på listan och Göran Bryntse har aldrig varit aktuell enligt min åsikt, säger Gunnar Blommé.

Keijo Nieminen vill inte kommentera bråket inom partiet. Och Sören Johansson uppger att han aldrig hört talas om att det ens hade varit något som helst bråk kring hans person eller listplacering eller att Göran Bryntse varit med i valdiskussionerna.

- Bryntse är ju i Australien. Det har jag läst i tidningen så det finns ingenting att kommentera, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons