Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt hus på ortopeden

Annons

I över två dygn har personalen på akuten i Falun haft fullt upp med patienter som halkat omkull och skadat sig. I går var situationen så pressad att läkarbemanningen fördubblades.

- Det är smockfullt på ortopeden och patienterna väller in. Jag har satt in mer personal på alla plan, säger Monica Sundberg som tror att antalet patienter med halkskador de senaste två dygnen är näst intill rekordstort.

I onsdags behandlades 54 patienter för olika halkskador, främst frakturer. Och fram till 17-tiden i går var 45 av de totalt 95 personerna som hamnat på akuten, där till följd av halkan.

Även akuten i Mora har upplevt ett tryck utöver det vanliga.

- Ja, det är helt sanslöst, säger Lena Norman som är sjuksköterska där.

- Det är fullt överallt, både på kirurgen och ortopeden, fortsätter hon.

Liknande signaler kommer från akutmottagningarna i Ludvika och Avesta.

Gårdagens väderförhållanden över hela Dalarna, med nyfallen pudersnö på isiga gångvägar, är värsta tänkbara för fotgängarna som verkligen lever farligt just nu. Två tredjedelar av fotgängarnas skador inträffar på vintern och just januari-februari är särskilt kritiska månader.

-Det är mest handledsfrakturer eftersom man försöker ta emot sig med händerna, men det är fotleder, höftleder och axlar också, säger Monica Sundberg.

KÄLLA: EHLASS - EU:S BEVAKNING AV HEM- OCH FRITIDSOLYCKOR MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons