Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatta tåg efter flygstrejk

Annons

Fullsatta tåg har blivit effekten av strejken på flygbolaget SAS.

300 av fredagens avgångar har ställts in efter det att nattens förhandlingar strandat.

På fredagsmorgonen var det tomt i SAS servicediskar i terminal fyra på Arlanda. Informationen om strejken tycks ha nått ut till kunderna och TT hittade inga resenärer som blivit överrumplade av inställda avgångar. Däremot var det långa köer till de andra flygbolagen som har tagit över en del av SAS resenärer.

Karolina Hakkarainens resa till Kiruna med SAS blev inställd men i stället hittade hon en biljett till Gällivare med Fly Nordic, som har utökat sina avgångar.

Kjell Sjödin hade också lyckats boka om sitt flyg till Sundsvall. Bara några timmar tidigare hade han suttit i löneförhandlingar för fackförbundet Kommunals räkning och han hade stor förståelse för de kabinanställda.

"Vill du flyga med trötta och hungriga kabinanställda?", stod det på lappar som ett antal strejkvakter från fackförbundet HTF delade ut vid ingången till terminalen. En del resenärer fnös irriterat och trängde sig vidare medan andra stannade upp för att prata en stund.

SAS uppskattar att i genomsnitt 20|000 resenärer drabbas av inställda flyg varje konfliktdag.

Efter nattens avbrutna förhandlingar uppges parterna stå långt från varandra och inga nya förhandlingar var planerade på fredagsförmiddagen. Mycket talar alltså för att strejken fortsätter i helgen. Klockan 12 ska SAS besluta om hur det blir med lördagens trafik.

Trycket på SJ har ökat markant sedan strejken blev ett faktum och tågen är nästan fullsatta, framför allt på de stora linjerna.

TT

Mer läsning

Annons