Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmatat program med avsikt

Annons

Kommunen, Rädda Barnen, Lions, NBV och Leksands ridklubb. Det är en bred uppslutning som jobbar för ett lugnt och värdigt valborgsfirande. Årets nyhet är Barnens Valborg på Udden. Barn håller vårtal, sjunger i kör, en trollkarl underhåller. Rock och skoj, ponnyridning, eldsprutare och mycket annat. Eller varför inte tillverka sin egen fantasihatt och kanske vinna pris?

Sedan fortsatt firande med teater på Brandmannen. Ungdomskontorets Maja Runefelt inbjuder till föreställningen Glasblåsarens barn. Och så firandets höjdpunkt, brasan vid Kajen på flotten i älven eller inte? Det beror på vädrets makter om det är alltför mycket is i vattnet eller inte.

I Brandmannen tar musikgruppen Blöw ton liksom Pelle Lindström och Johan Testad. Vidare musikgruppen Pool från Gagnef innan bussarna framåt småtimmarna rullar ut folket till byarna.

Inte minst viktigt. Föräldrar, vakter och andra samlas i S:t Persgården för att dra upp riktlinjerna inför kvällen. Vuxna på stan brukar ge en lugnande effekt.

- Bredden behövs för att ge många alternativ, säger Mikael Hansson.

Förberedelserna inför Valborg har pågått en längre tid.

- Det ska vara en rolig Valborg utan fylla.

Mikael berättar att Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är med för tredje året. Han vet att det behövs vuxenengagemang för att stoppa det vilda firandet.

- Ungdomsfylleriet är egentligen inget ungdomsproblem, fortsätter Mikael. Det är ett vuxenproblem. Ungdomar vill vara vuxna utan att kunna hantera alkoholen.

Föräldraansvaret är stort vad det gäller ungdomars alkoholbruk och alkoholdebut. Statistiken visar att dagens svenska ungdomar i snitt alkoholdebuterar vid 13,6 års ålder.

- Väldigt låg ålder.

Mikael Hansson och alla i projektgruppen för Valborgsfirandet gör vad de kan för att få debutåldern av höjas med åtminstone några månader, eller varför inte år.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons