Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full snurr(a) på Fjällberget

Annons

Det var något av en folkfest vid Ljungåsen i går med tal, bandklippning, fyrverkeri och hela gratulationspaketet.

Det vimlade av företagsfolk, kommunaltjänstemän, skolelever och politiker mellan saftkittlarna och grillborden.

Dagens fem huvudrollsinnehavare - de fem tornen- gluttade fram endast tidvis ur tjockan men när det var fri sikt var det många imponerade röster i vimlet.

Det är inte vilka gräddvispar som helst som Stena Renewable Energy låtit montera upp här. Det är imponerande tingestar som fladdrar mot skyn och fler lär det bli här om företagets vd Göran Danielsson och Stenasfärens ägare och koncernchef Dan Sten Olsson får som de vill.

-Vi har mest hållit till på sjön med vår verksamhet, men när man kommer i land och får se trevliga samarbetspartner som Ludvika kommun så smakar det mer, lät dom oss förstå.

Maria Pettersson tittade bort mot Fjällberget och uttryckte sin belåtenhet med möllornas utseende:

-Det finns sånt som är betydligt fulare. Exempelvis... hundbajs på gatorna.

Andra som trivdes vid grillarna var Jenny Jansson och Göran Thörnqvist, lärare vid Kyrskolan i Ludvika som var på plats med två busslaster elever, 130 pers.

En skock Grängeselever fanns också på plats.

-Vi har en heldag med bland annat tipspromenad som, lämpligt nog, hade anknytning till energi och frågor som vi tidigare jobbat med på NO, berättare de.

I anslutning till invigningen, förättad av ett mycket belåtet kommunalråd Maria Pettersson, invigdes också det nykomponerade Vindkraftspåret med att Sören Finnström, Lars Gunnar Bohman och Nisse Gryth som premiäråkare.

-Det ska nog gå bra, sade Sören innan det bar iväg. Han har åkt fem Vasalopp i sina dar och tävlat en hel del med draghundsekipage.

-Men för säkerhets skull har jag snackat med tio personer som har förprogrammerat 112 på sina mobiltelefoner, sade han.

Vi fick ett intryck av att han skojade.

I samband med det inslaget tog också Ludvika kommun och IFK Grängesberg (Inger Larsson) emot varsin rundligt tilltagen check, från vd Danielsson, som stöd i fortsatt verksamhet varefter det blev skrällande fanfar och ett fyrverkeri som var så stort att det närmast liknade ett femverkeri.

Därmed var landets, och Fjällbergets, största vindkraftpark vederbörligen invigd.

GUNNE RAMBERG

Mer läsning

Annons