Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på skjutfältet

Annons

Det är full fart på Älvdalens skjutfält just nu och kommer att så vara en bra tid framöver. 400-500 personer - en hel del av dem är kvinnor - tränar nu i olika enheter på Älvdalens skjutfält.

Mest iögonfallande och ovanliga är väl de tyska militärfordonen och de tyska fraser som blandar sig med allt det svenska.

Tyskarna är en grupp från den tyska motsvarigheten till Försvarets materielverk som är här för att testa ett kommande mobilt vapensystem, som ska användas i den blivande EU-armén.

Även militär personal ingår i testgruppen. Flera olika länder, däribland Sverige, håller för närvarande på att bygga upp sina "stridsenheter" som sedan ska samövas för att kunna sättas in vid olika konflikter runt om i världen.

För att kunna göra detta behövs lätta fordon. Vanliga stridsvagnar och andra fordon är för tunga att snabbt transportera med helikopter till olika platser.

Det är här det nya vapensystem som tyskarna provar kommer in. Med det bepansrade fordonet Vesslan, Wiesel på tyska, som grund, bygger de upp och provar olika konstellationer som ska vara effektiva i skarpa lägen. Varje fordon väger bara 4,5 ton och kan förses med raketer, granatkastare eller annan utrustning som kan behövas.

Vesslan har testats under extrem värme i Arizona i USA under fyra månader. Nu ska vapensystemet testas under extrema vinterförhållanden och då valdes Älvdalens skjutfält.

- Vi tycker att det är väldigt bra här, säger Benedikt Nöhring, som basar över den tyska delegationen och som även var med då systemet testades i USA.

- Vi får ett väldigt bra stöd från skjutfältet, och naturen och människorna här är alldeles fantastiska, säger han glatt.

- Testförhållandena är också optimala. Vi har snö, kyla, varierande underlag för körtester och vi har utrymme att skjuta, säger Benedikt Nöhring.

Därefter kör han iväg i sin tyskregistrerade militärjeep, som han har med sig runt om i världen, för att tillsammans med sin personal göra nya tester med Vesslan. I dag är det "slalomkörning" på plogad väg och bromsprov på is som gäller.

Tyskarna kom till Älvdalen i mitten av januari och kommer att vara kvar till mitten av mars, tills de har gjort alla de omfattande tester och prov som behövs för det nya vapensystemet.

- Det är väldigt ovanligt att det görs så här komplett test av ett helt vapensystem, säger skjutfältschefen Kent Bladfält och är stolt över att tyskarna valt just Älvdalen.

- De internationella inslagen på skjutfältet är på uppgång. Flera länder "knackar på dörren" och vill komma hit, säger Kent Bladfält.

- I mars kommer en fransk delegation hit för att förbereda eventuella tester av franska vapen här. I höst kommer det att bli ett schweiziskt försök med multipel ammunition på provytan på Mossibrändan.

- Det känns som om det är fler länder som vill komma hit, men när ansökan väl lämnas in så blir det stopp någonstans.

Förutom de internationella inslagen på fältet, är det också full fart på "di svenske". Sammanlagt 400-500 personer är just nu på skjutfältet för olika övningar. Hotellet i Trängslet är fullbelagt och man har till och med fått inhysa besökare på hotellet i Älvdalens kyrkby.

De som är på fältet just nu är bland andra 27 kvinnliga bilkårister som tränar körning med lastbil, 20 poliser som tränar halkkörning, tolv personer från Svensk Energi som lär sig köra bandvagn, 30 mc-förare som tränar snö- och halkkörning, 300 värnpliktiga och befäl från Luftsstridsskolan och flera andra grupper.

- Nästa vecka kommer 500 personer som ska träna inför Försvarsmaktsvasan.

Skjutfältet i Älvdalen tycks alltså gå en ganska aktiv framtid till mötes. De enda som inte bokat in en enda dag hittills är P4 i Skövde, som är ny huvudman för skjutfältet sedan den stora omorganisationen för något år sedan.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons