Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fubor argumenterar för att få dammen åter

Annons

Fastighetsägare och boende i Fu, som vill att den raserade dammen byggs upp igen, har skrivit till miljödomstolen och argumenterat för sin sak. Fuborna kommenterar en inlaga från Mora kommun som hänvisar till att fiskevårdsområdet vill få bort dammen så att Siljansöringen kan vandra upp till sina gamla lekplatser.

- Dessa gamla lekplatser har inte existerat de senaste 152 åren, skriver Fuborna och hänvisar till att det i vattendomen finns belägg för att Gunnars Jon Jonsson fick tillstånd att anlägga en tullmjölskvarn vid Fuån, den 21 maj 1853.

- Dessförinnan fanns två skvaltkvarnar på den här platsen.

Byborna hänvisar till att våtmarkerna uppströms Fu-dammen stabiliserats med ett rikt växt- och fågelliv. Fuån har dessutom ett rikt bestånd av gädda.

Byborna menar att grundvattennivån sjunkit sedan dammen raserades, detta kan vara orsaken till att en del brunnar sinat.

I skrivelsen hänvisas också till ett yttrande från Dalarnas Museum som förklarat att Fudammen ska byggas upp igen, för att värna om de spår från kvarnverksamheten som ännu finns kvar.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons