Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktansvärda scener i Peru

Annons

Hundratals människor har hittats döda på gatorna i staden Pisco i det jordbävningsdrabbade Peru. Staden är nästan helt förstörd efter det kraftiga skalvet som inträffade i går kväll lokal tid.

Borgmästaren i den hårt drabbade staden Pisco _ med 130|000 invånare _ vittnade om stor förödelse efter jordbävningen.

Runt 500 människor uppges ha omkommit i skalvet. Dödssiffran väntas stiga allteftersom arbetet med att söka efter offer i rasmassor fortgår. Tusentals har skadats och långt fler har blivit hemlösa.

Jordskalvet inträffade strax efter halv sju i går kväll lokal tid och varade i två minuter. Epicentret låg 15 mil söder om huvudstaden Lima och på ett djup av 40 kilometer.

Skalvet hade en magnitud på 8,0, uppgav USA:s seismologiska myndighet. Det följdes av nio efterskalv.

Städerna Ica, Pisco och Chincha söder om Lima ligger delvis i ruiner. Byggnader har rasat samman, motorvägar förstörts och kraftledningar slagits ut.

Sjukhusen invaderades av skadade och chockade människor. Människor tillbringade natten på stadens idrottsarena. I Pisco förvandlades parker till tillfälliga boenden. Undsättning i form av läkare, sjuksköterskor och sjukvårdsmateriel är på väg.

Bland andra USA, Spanien, Frankrike och Ecuador har lovat katastrofhjälp och Bolivia uppgav att tolv ton förnödenheter hade sänts till Pisco-regionen.

Minst fyra kyrkbesökare dödades och tiotals skadades när Senor de Luren-kyrkan i Ica rasade under pågående gudstjänst.

Även i huvudstaden Lima kändes skalven. Byggnader skakade, fönster gick sönder och människor sprang i panik ut på gatorna.

Nicklas Fahlgren, präst vid Svenska kyrkan i Lima, berättar att skalvet inträffade när den svenska föreningen i Peru hade ett möte på konsulatet.

Han kommer egentligen från Västerås och har bott i Peru i 2,5 år tillsammans med sin fru och tre barn.

När Nicklas Fahlgren skulle ta sig hem senare på kvällen tog det lång tid.

Morgonen efter jordbävningen är stämningen förhållandevis lugn i Lima.

Han har inte fått några uppgifter om att någon svensk skulle ha skadats i jordbävningen. Inte heller utrikesdepartementet har uppgifter om svenska offer.

Hela den sydamerikanska östkusten är ett riskområde vad gäller jordskalv och flera skalv med många offer har drabbat området genom åren.

Onsdagens jordbävning var den allvarligaste i Peru på flera årtionden.

1970 inträffade en ödesdiger jordbävning som krävde minst 70|000 människors liv i staden Huaraz, som begravdes i lera.

TT

Mer läsning

Annons