Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukost i skolorna kan bli verklighet

Annons

Vid flera skolor i Sverige har det införts att det serveras frukost till skolbarnen innan skoldagen börjar. Det har visat sig ge flera positiva effekter, bland annat förbättrat studieresultat och lugnare lektioner. På många skolor har det även tagits ut en mindre avgift för de som vill äta frukost. Som regel handlar det om fem kronor om dagen.

Även i Smedjebacken har detta varit upp på dagordningen i barn- och utbildningsnämnden.

-Vi har tillsatt en utredning för att se vad det skulle kosta med en sådan här reform, det kommer naturligtvis om att göra en omprioritering, säger Håkan Svensson.

Han poängterar att ska det införas frukost vid skolorna ska det gälla alla skolbarn i Smedjebacken, dessutom ska det vara kostnadsfritt för skolbarnen.

-Faktum är att många av de som har störst behov av att få frukost i skolan, har inte ekonomiska möjligheter att betala för frukost i skolan, understryker Håkan Svensson.

Han tror att även om det skulle kosta lite att genomföra en sådan här reform, så skulle den betala sig i slutändan genom att barnen skulle må bättre och därmed minska problemen senare i livet.

Han har dock ingen aning om vad det kan kosta att införa frukost i skolan.

-Men visst kommer det att kosta och vi vill att det ska vara en hållbar reform.

Kommunalrådet Leif Nilsson (s), ser oerhört positivt på detta och utesluter inte att kommunstyrelsen skulle kunna avsätta extrapengar till detta.

-Nu har vi tagit budgeten för 2007, men vi får naturligtvis titta på detta inför kommande budget, säger Leif Nilsson.

Han och Håkan Svensson är övertygade om att detta kan vara en sak som gör Smedjebacken till en attraktiv kommun att leva i.

-Jag skulle vilja köra ett begränsat projekt under exempelvis ett läsår och sedan utvärdera vilka effekter det gett, säger Håkan Svensson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons