Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frostbrunnsdalen - bedövande vackert

Annons

- Vattnet var gott!

Oliver Söderlund, åtta år, upplyste om detta då han på söndagen besökte Frostbrunnsdalen tillsammans med mormor Ingrid Johansson. Två av sommarens tusentals besökare i naturreservatet Frostbrunnsdalen, en 1100 meter lång och cirka 20 meter djup dal.

- Tidigare var jag ganska ofta i Frostbrunnsdalen, de senaste åren har det blivit lite fler besök igen. Jag upptäckte hur fint det är här nere, berättade Ingrid Johansson.

Som reservat avsattes Frostbrunnsdalen 1978 och dalen omfattar cirka 31 hektar. Allt detta är uppgifter som kanske inte säger särskilt mycket om Frostbrunnsdalens skönhet och den lite spännande mystik om vilar över dalen och källan.

"Källflöden av imponerande storlek i dal med yppig vegetation".

Det är den inbjudande texten då Frostbrunnsdalens källområde beskrivs i boken Källor i Sverige vars författare tillhör Källakademin.

Boken berättar bland annat om det speciella livet på de svenska kurorterna och i sammanhanget finns det anledning att påminna om att det funnits en badinrättning och ett badhotell i Frostbrunnsdalen. Något att fundera kring under ett besök i dalen.

Från i lördags finns det åter två möjligheter att ta sig in i Frostbrunnsdalen, till fots som är möjligt året runt eller i båt eller kanot som är förbjudet under fåglarnas häckningsperiod.

Det handlar om ett 50-tal häckande arter.

Många av dem som föredrar sjövägen in i dalen brukar hyra kanot eller båt på Tunaåstrand.

Oavsett vägen in i Frostbrunnsdalen är ett besök där alltid en upplevelse att plocka fram och njuta av en bister vinterkväll.

För det är ofta med den ljusa delen av året, vår eller sommar, Frostbrunnsdalen brukar förknippas. Här finns massor av bränsle åt vintriga drömmar om svensk sommar då den är som skönast.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons