Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram muta in gruva

Annons

Den fjärde före detta SSAB-gruvan i Dannemoragruvan i Östhammar i Uppland har nu mutats in för cirka 10 000 kronor.

Det är Svensk Prospekteringskonsult AB som hos Bergsstaten i Falun begärt och fått undersökningstillstånd som omfattar hela det järnmalmsförande Dannemorafältet.

Prospekteringskonsults vd Lennart Falk:

- Jag trodde knappt att det var möjligt när jag fick besked av Bergmästaren att Dannemoraområdet var tillgängligt. Jag var säker på att någon annan skulle sitta på en inmutning. Malmfyndigheterna är ju välkända och representerar betydande värden, säger Falk som konstaterar att även de nedlagda SSAB -gruvorna Håksberg, Blötberget och Grängesberg är fria för vem som helst att lägga beslag på.

- Och jag har inga sådana ambitioner. Det är ett tillräckligt stort projekt att syna Dannemora ur alla upptänkliga vinklar. Det är ett jättejobb att plocka ihop alla de experter som behövs och man ska inte splittra sig på flera objekt, säger Falk som berättar att intresset runt projektet redan är stort. Den 16 juni hålls ett offentligt informationsmöte om projektet.

- Dannemora ser intressant ut med dagens malmpriser, men det är ingalunda en självklarhet att det går att räkna hem projektet. Nu ser vi att stålpriserna är på väg ned. Det är i allra högsta grad ett högriskprojekt. Om vårt projekt går vägen så blir det säkert någon som mutar in gruvorna i Ludvika. Den som går först tar störst risk, säger Falk som säger att om man i Dannemora misslyckas med projektet så blir det en indikation på att inte heller övriga järnmalmsgruvor i Bergslagen har en framtid.

Vid driftsstoppet 1992 fanns i Dannemora kända och sannolika malmreserver på 24 miljoner ton. 24 miljoner ton malm är värt över 10 miljarder kronor. Med kända malmreserver skulle Dannemora få en livstid på över 25 år och sysselsätta upp mot 100 personer.

Vid Bergsstaten i Falun konstaterar man att det är öppet för vem som helst att muta in de nedlagda gruvorna i Ludvika kommun.

Ett undersökningstillstånd gäller i tre år och kan därefter förlängas i upp till tio år. De första tre åren kostar inmutningen en mindre fast avgift och 20 kronor per hektar. Därefter ökar avgifterna.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons