Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för springmask - medicinen tog helt slut

Annons

Springmasken har haft fritt fram i veckor.

Medicinen har varit slut i hela landet.

- Det känns inte alls bra att mediciner kan ta slut, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Såväl det receptfria Vanquin som det receptbelagda Vermox har varit slut i veckor. Men så sent som i torsdags kom en leverans med Vanquintabletter till Sverige och problemet är på väg att lösas, enligt Lars Rönnbäck vid Apotekets läkemedelsenhet.

Tidigare har bland annat influensavacciner och speciella psykofarmakapreparat tagit slut. Smittskyddsläkare Anders Lindblom är inte alls förtjust.

-Med global tillverkning på några få ställen i världen är det svårare att säkerställa tillgången än om man har inhemsk tillverkning. Jag har en känsla av att det har blivit vanligare att mediciner tar slut, säger han.

Men Apotekets Lars Rönnbäck håller inte med.

-Vi har alltid leveransproblem med något medel, men inte så ofta problem där man inte kan hitta alternativ medicin, som i just det här fallet, säger han.

Springmasken ser ut som knappt centimeterlånga vita sytrådar. Den är relativt vanlig hos barn och kan lätt spridas till övriga familjemedlemmar.

Klåda runt ändtarmsöppningen är ofta det enda besväret, men klådan kan vara mycket intensiv.

- Det är ju inget livshotande tillstånd precis, men det är ändå inte tillfredsställande att mediciner tar slut så att man inte kan behandla besvären, säger Lindblom som tror att nästan alla dagisbarn drabbas av springmask någon gång.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons