Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidshusägare överklagar beslut om va-taxan

Annons

En fritidshusägare, i Floåsen, har överklagat Älvdalens kommuns beslut om nya va-avgifter. Mannen som överklagar beslutet, vänder sig mot att det innebär samma taxa för fastboenden som för fritidshus.

Kommunfullmäktige i Älvdalen beslöt i november om nya va-taxor i kommunen, taxor som inte gör någon skillnad mellan fritidshus och fastboende.

Den man som klagar, påtalar att det finns rättsfall som tar hänsyn till att en fritidsfastighet förbrukar mindre vatten än en fastboende. Mannen reagerar speciellt som avgiften är så hög som 6000 kronor per år i Älvdalens kommun.

Älvdalens kommun är dock kallsinnig till mannens resonemang.

- Hur mycket ett fritidshus nyttjas, kan inte kommunen avgöra. Vissa kommuner stänger av vatten under delar av året, men så sker inte här, förklarar P-O Brandt på kommunen.

Kommunen har tagit hjälp av advokat Fredrik Mörtberg att driva frågan för kommunens räkning.

- Mörtberg har påtalat att många fritidshus har betydligt högre förbrukning än en ensamstående pensionär i ett året runt boende, förklarar P-O Brandt.

Som exempel anges bland annat Dähliehyttan på Idre Fjäll med 30 bäddar.

Delvis därför finns det ingen skillnad mellan fastboende och fritidshus i kommunen, speciellt som många av fritidshusen är uthyrda en stor del av året. Något som gör att de konsumerar väl så mycket vatten som traditionellt fastboende.

Ärendet ska inom kort avgöras i länsrätten.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons