Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritagning av gisslan bara rykte

Annons

Den afghanska regeringen lyckades inte nå något genombrott i samtalen med talibanerna om den sydkoreanska gisslan tidigare i dag. Tidsgränsen löpte ut klockan halv tio (svensk tid).

Men en väpnad insats för att frita sydkoreanerna planeras, enligt afghanska myndigheter. Armén sprider flygblad i det område där gisslan tros befinna sig med varningar för den förestående aktionen, sade en talesman tidigare i dag enligt Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterade också att en aktion för att försöka befria de kidnappade sydkoreanerna hade inletts, men tog senare tillbaka uppgifterna.

Talibanerna har hotat döda fler om regeringen inte ger efter för kravet på att frige åtta talibanfångar.

Waheedullah Mujadadi, chefen för gruppen, sade tidigare att han har förhoppningar om att nå ett avtal, men medgav att framstegen nås långsamt.

Talibanerna kräver att afghanska myndigheter friger några talibanska fångar i utbyte mot sydkoreanerna.

Av den sydkoreanska kristna gruppen har två dödats. Gruppens ledare Bae Hyung-Kyu mördades förra onsdagen, samma dag som han fyllde 42. Den andre sydkoreanen som dödades av kidnapparna var 29-årige Shim Sung-Min.

21 sitter kvar i fångenskap. Koreanerna var utsända av en kristen kyrka i Seoul för att ägna sig åt hjälparbete i Afghanistan.

Talibanerna har också hotat att döda en tysk som kidnappats i provinsen Wardak nära Kabul.

Sydkorea har sänt ett speciellt sändebud till Kabul som har träffat bland andra president Hamid Karzai.

Tidigt i morse hittades även fyra kidnappade afghanska domare mördade, uppgav polis. Upptäckten gjordes i provinsen Ghazni, där också de kidnappade sydkoreanerna hålls fångna.

Talibanerna har meddelat att de har kidnappat de fyra men bekräftade inte omedelbart att de också låg bakom deras död. Enligt polisen hittades de i en by i Ghazni i östra Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons