Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frisörelever ger gymnasieförslag bottenbetyg

Annons

Eleverna i årskurs två på frisörprogrammet vid Haraldsboskolan har diskuterat regeringens nya riktlinjer för en ny gymnasieskola sedan det presenterades i förra veckan.

- Det låter helt idiotiskt, att bygga om utbildningen så att man är helt utan valmöjligheter när man är klar. Tänk om man blir allergisk eller vill göra någonting annat om några år, säger Ma-tilda Bäckström som själv kan tänka sig att arbeta som frisör en period för att senare vidareutbilda sig på högskolan för att satsa på en ny karriär.

- Ofta är det elever från studieovana hem som söker yrkesprogram. Att ta bort möjligheten till att läsa vidare på högskolan gör att klassklyftorna befästs, säger 17-åriga Amanda Ahlberg som också tycker att det är märkligt att regeringen flaggar för att nedrusta komvux samtidigt som vuxenutbildning blir den enda möjligheten för många att läsa vidare på högskolan.

Pia Arktell har arbetat som frisörlärare i 16 år och förstår inte heller meningen med att ta bort högskole- behörigheten från de praktiska programmen.

- Ett sådant här förslag tvingar 15- och 16-åringar att bestämma sig för vad de vill göra resten av sina liv, det är inte rimligt att ställa sådana krav.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons