Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskvård på recept

Annons

-Samarbetet mellan vårdcentralen och skolan faller sig naturligt då landstinget driver båda. Speciellt då skolan har en friskvårds-ledarutbildning som på det här sättet kan ge eleverna bra praktik, och vi kan ha aktiviteterna på dagtid, säger läraren Jan-Åke Blomqvist som ingår i arbetsgruppen.

I många fall kan patienters olika åkommor och problem åtgärdas bättre genom att den sjuke blir mer fysiskt aktiv än genom att äta piller som har både verkning och biverkning.

Högt blodtryck, hjärt-kärl-sjukdomar, diabetes, övervikt, smärta och nedstämdhet är några sjukdomstillstånd som bevisligen blir bättre om den drabbade är fysiskt aktiv. Nu kan läkaren skriva ett recept som "30 minuters fysisk aktivitet, tre ggr/vecka".

-Allt kan inte botas men de flesta som är sjuka har något friskt som de kan vårda så att de mår bättre. Att få ett recept på friskvård ökar tyngden i ordinationen och om patienten dessutom får en kontakt med någon som kan bry sig om så är det ännu bättre, menar sjukgymnasten Henrik Spännar.

Nu är det inte meningen att det ska bli någon tokträning med sjuklingar som plågas och svettas. Aktiviteterna ska vara lätta och individuellt anpassade.

-För den som inte alls är fysiskt aktiv gör det stor nytta att regelbundet ha någon lätt aktivitet, säger läraren Conny Jansson.

Promenader, stavgång, konditionsträning, anpassad styrke- och rörlighetsträning är några av de aktiviteter som skolan ska arbeta med. Stresshantering är ett annat inslag samt en liten studiecirkel om rörelse, mat och kroppskännedom. Hjärtgympagrupp, eller motiondans är andra idéer.

-Att på det här sättet få känna på verkligheten är spännande för oss som går på motions- och friskvårdsledarutbildningen, säger eleven Jessica Perjos som ingår i arbetsgruppen för friskvård på recept vid folkhögskolan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons