Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor visade upp sig

Annons

Leksands gymnasium har en stark position både på hemmaplan och bland grannkommunerna när det gäller elevrekryteringen.

-Men det finns alternativ till Leksands gymnasium. Det vore ansvarslöst att inte informera om det, säger Martin Olsson från NTI Gymnasiet i Falun.

Tillsammans med representanter från ABB Industrigymnasium i Ludvika, Faluns Praktiska gymnasium, Falu Fri och Helixgymnasiet i Borlänge höll man friskolegymnasiums information i Sveasalen i lördags.

-Ett 15-tal intresserade har varit här och det tycker vi är bra, berättar Peter Lundström, Helix Gymnasiet.

-Annars har vi haft väldigt svårt att nå ut till eleverna i Leksand. Det här är enda kommunen i länet där vi inte får komma till skolorna och informera eleverna direkt, fortsätter Lundtström.

På andra håll i länet finns alla varianter från information utanför matsalen, till hela mässor där friskolorna är inbjudna.

-Det är så lätt att det uppstår myter och felaktiga rykten, därför är det viktigt med information, menar Helén Forsberg, Falu Fri.

Det är rektorerna på respektive skola i Lekand som bestämmer om man vill låta friskolorna komma och informera.

Maria Granath-Nilsén på Insjöns skola är en av tre rektorer med högstadieelever som friskolorna vill träffa.

-För det första har jag aldrig under mina år fått någon förfrågan från något friskolegymnasium om att komma hit och för det andra har ingen annan heller fått ge gymnasieinformation på skolan. Det får de göra på sina öppna hus och informationsmöten på de egna skolorna.

KÄLLA: SKOLVERKET ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons