Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor presenterade sig

Annons

-Ja, vi har flera elever från Rättvik och vi hoppas givetvis på att fler ska söka våra program, säger Lennart Karlhager från Falu Fri.

Elever från Rättviks högstadieskolor finns även på Helixgymnasiet i Borlänge och Falu Praktiska gymnasium.

Det är andra året Rättviksskolan bjuder in de fria gymnasieskolorna för att de ska få presentera sina olika program och inriktningar.

Peter Lundström, rektor för Helixgymnasiet berättade bland annat att skolan, som ligger intill Högskolan Dalarna, gör sina laborationer i högskolans lektionssalar. Och att välja teknik och IT betyder inte att eleven väljer bort humanistiska ämnen. Det går att välja media och design, bild och form, psykologi eller webbdesign som fördjupningsämnen.

-IT, naturvetenskaps- och teknikprogrammet ger högskolekompetens och vi arbetar mycket med elevinflytande och föräldramedverkan, friskvård, delaktighet i läroprocessen och det pedagogiska förhållningssättet utgår från eleverna, säger Peter Lundström, rektor för Helixgymnasiet som startade sin verksamhet för ett år sedan.

Falu Fri, erbjuder omvårdnadsprogram, naturvetenskapsprogram och samhällsventenskapligt program och en egen filosofi där eleverna inte bara inhämtar kunskaper, utan också växer som människor. Respekt, gemenskap, reflektion, demokrati och frihet är några av skolans byggstenar. Falu Fri arbetar även med internationella kontakter, bland annat i Afrika och Frankrike.

Sandra Bengtsberg hittade ingen information som passade henne. Hon vill gå hotell- och restaurangutbildning för att sedan kunna starta eget, restaurang eller kafé.

Företrädarna för de fem fria gymnasieskolorna har precis som många andra konstaterat att Rättviks kommun har mycket hög andel godkända elever i kärnämnen.

Peter Lundström, Lennart Karlhager och Lotta Carlegård från Falu Praktiska gymnasium tror att ett av svaren är att undervisningen utgår från eleven.

Det tror Sandra och hennes kompis Johanna Ingels också.

-Vi har en bra studieplan, vi går i en liten skola, bara 500 elever och vi har bra lärare, säger de.

Dessutom var NTI gymnasiet och ABB gymnasiet i Ludvika med och presenterade sig.

-Industrin är i skriande behov av personal. En del av våra elever får jobb direkt efter studenten, men många läser vidare. Vi har bara 20 procent flickor på våra utbildningar, men vi hoppas att fler ska söka vår nya IT-inriktning till exempel. Industrin söker gärna kvinnor till olika tjänster, säger Urban Schander, platsansvarig för ABB industrigymnasium.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons