Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska vindar i landshövdingens tal

Annons

Landshövdingen Ingrid Dahlberg lånade sitt bildspåk från Mahatma Gandhi när hon talade vid nationaldagsfirandet vid Falu gruva.

- Därför är det bra att vi välkomnar nya svenskar på nationaldagen, de bidrar med den friska luften. Vi ska vara stolta över vårt land, men inte på andras bekostnad, sade Dahlberg och konstaterade att den röda färgen i almanackan står för fest, värme och kärlek.

Ingrid Dahlberg talade om hur vi lever i en tid när världen blir stor och nära, när vi ständigt når alla med telefon, e-post och internet.

När många ställer frågan "vad ska vi ha nationaldagen till" så tycker hon att det är svaret.

- Just då behöver vi vår egen lilla bit av den stora världen. En plats att vända tillbaka till. Man måste resa bort för att se den med nyförälskade ögon, det vet alla som varit utomlands, sade landshövdingen och räknade upp saker att gilla, allt från majstänger och naturen till pizza med Gustafskorv och Kalle Anka på julafton.

Sedan berättade hon historien om vänninan som åkt genom England med två springglada pojkar, som bara mötts av PRIVAT-skyltar när de försökt stanna.

- Allemansrätten är något att vara stolt över. Här finns ängar och grusplättar där man får kicka boll, sade Ingrid Dahlberg.

Hon slutade med att citera poeten Lars Lundegård "fosterlandet blir vad du tror och vill".

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons