Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friserade siffror bakom ökat bistånd

Annons

EU-länderna klarar inte målet att ge 0,39 procent av sina nationalinkomster i bistånd om man räknar bort skuldavskrivningar. G8-länderna visar inte heller några tecken på att klara sina mål.

Både EU och G8-gruppen räknar i sin statistik för 2006 _ liksom de gjorde 2005 _ med jättelika avskrivningarna av Iraks och Nigerias utlandsskulder på drygt 20 miljarder respektive nära 80 miljarder kronor. Paraplyorganisationen Concord, en sammanslutning av 1|600 europeiska biståndsgrupper, kritiserar därför europeiska regeringar för att de friserat sina biståndssiffror rejält för andra året i rad.

"Nära en tredjedel av EU:s utvecklingsbistånd 2006 gav inte några nya resurser till fattiga länder", skriver Concord i ett uttalande.

"Europeiska regeringar använder stora engångsavskrivningar av Iraks och Nigerias skulder för att blåsa upp sina siffror. Det är kortsiktigt och ger intrycket att de frigör mer pengar för att minska fattigdomen än vad som verkligen är fallet".

EU:s 15 medlemsländer enades 2003 om biståndsmålet 0,39 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) för 2006, sedan 0,56 procent fyra år senare och 0,7 procent 2015. Av dem missade sju stycken målet om man räknar bort skuldavskrivningarna. Då hamnar deras totala bistånd på 0,30 procent av ländernas samlade BNI, i stället för 0,43 procent om avskrivningarna räknas med, enligt Concord.

Organisationen kräver därför nya regler för hur bistånd beräknas så att inte siffrorna kan överdrivas med skuldavskrivningar.

OECD-ländernas samlade bistånd sjönk under fjolåret med 5,1 procent till 104 miljarder dollar, cirka 730 miljarder kronor. Det beror på att mer pengar efterskänktes till Irak och Nigeria under 2005. Men även om avskrivningarna räknas bort sjönk biståndet med 1,8 procent enligt OECD.

De enda OECD-länder som klarade FN:s mål på 0,7 procent av BNI var Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Luxemburg.

Länderna i samarbetsgruppen G8 tycks också få svårt att klara sina biståndsmål, som spikades vid toppmötet i skotska Gleneagles 2005. Då lovade länderna _ världens åtta rikaste _ att öka sitt samlade bistånd med 350 miljarder kronor per år till 2010. Men i fjol minskade i stället deras samlade bistånd.

Hälften av G8-ländernas utlovade biståndsökning skulle gå till Afrika, men räknar man bort skuldavskrivningarna till Nigeria blir ökningen blygsamma 2 procent.

USA förblev världens största biståndsgivare, även om totalsumman sjönk med hela 20 procent till cirka 160 miljarder kronor.

TT

Mer läsning

Annons