Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsdag på hal is

Annons

Dubbelsiffriga minusgrader kunde inte skrämma Joakim, Viktor, Lena Marie, Julia och de andra från Grängesvallen eller Grothfallet på tisdagen. Cirka 60 personer, elever och lärare från särskolan hade förlagt sin friluftsdag till ett gnistrande vintervackert Grängesberg.

Aktiviteterna har möjliggjorts via samarbete med Grängesbergs bandyklubb och skid- och friluftsföreningen.

-Grängesbergsbandyn står till exempel för transport i dag, buss från Ludvika och dessutom får vi låna skridskor och hjälmar, förklarade Göran Jonasson, idrottslärare på särskolan.

Föreningarna har möjlighet att ansöka om så kallade Handslagspengar.

-Det gäller för oss att få in våra ungdomar inom föreningslivet, konstaterade Jonasson vidare.

-Föreningarna kan ansöka om pengar för att kunna ställa upp och ta emot våra ungdomar.

Friluftsdagens aktiviteter blev uppskattade och skridskoskären var många och imponerande. Det här är ett gäng som inte är ovana att vara på isen.

-Vi har kört mycket skridskor, i ishallen och intill skolan, avslöjade idrottslärare Jonasson.

-Men det är extra kul här, där alla får plats och kan åka samtidigt. Det blir lite som en prova-på-dag.

Särskolan, som innefattar träningsskola, grundsärskola och gymnasiesärkskola, har elever i åldrarna 6 till 20 år. Skolan i Ludvika är dessutom hälsodiplomerad och stor vikt läggs på motorisk utveckling, ett prioriterat område.

-Vi har utbildat oss och har bland annat haft en hälsocoach hos oss. Vi bygger undervisning och träning mycket på idrott, individuellt och i lag, berättade Göran Jonasson medan han höll ett öga på sina elever på isen.

-Det är kul att åka skridskor, jag har åkt fem gånger, nästan. Men på så här stor plan är det första gången, avslöjade Pär Johansson i en liten paus i skrinnandet.

Pär tog sig inte tid att stå still så länge...

-Nu måste jag åka mer, förklarade han glatt och försvann mot kompisarna längre ut på banan.

Katrin Bertilsen var försiktigt entusiastisk.

-Ja, jag tycker lite om att åka skridskor, fastslog hon.

Några elever hade valt skidåkning på Grothfallet och efter avslutad aktivitet samlades alla på Grängesvallen för tipspromenad. En stund runt grillen där det serverades hamburgare med tillbehör, stod också på programmet.

Därefter valde några att vända ansiktet mot solen och koppla av en stund, medan andra tog tillfället i akt att skrinna lite mer innan det var dags för återfärd mot Ludvika och skolan på eftermiddagen.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons