Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet inom EU bara en dröm

Annons

Tyskland har under första halvåret 2007 ordförandeskapet i EU. Förbundskanslern, kristdemokaraten Angela Merkel, har satt som mål att under ordförandeskapet arbeta för en ambitiös EU-konstitution. Den som både Frankrike och Holland röstat nej till.

För att förvilla, kallar man förslaget - fördrag - och man vill upprätta en färdplan för dess genomförande. Man hoppas att det franska presidentvalet ska lösa upp motsättningarna.

Troligen ett rent önsketänkande. Franska inrikesministern som kandiderar till presidentposten, vill snarare reducera konstitutionstexten till ett "minifördrag", för att möjliggöra förändringar som anses nödvändiga.

I slutet av november godkände finska riksdagen EU-konstitutionen. Enligt departementsrådet Magnus Robach har Sverige inga planer på att följa det finska exemplet. Det är ett mellanstatligt avtal och varje medlemsland måste få säga sitt.

I Frankrike och Holland torde det bli svårt att undslippa folkomröstningar, oavsett presidentval och nya regeringar.

Kom ihåg: Friheten inom EU är en chimär, en drömbild. Både Bulgarien och Rumänien, som blev EU-medlemmar vid årsskiftet, tvingades godkänna konstitutionen för att få bli medlemmar.

H L FOLKRÖRELSEN NEJ TILL EU

Mer läsning

Annons