Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frigymnasium vill in

Annons

Tanken är att erbjuda olika typer av yrkesutbildningar på el- och energiområdet. Men också att satsa på ett hantverksprogram med inriktning på skönhetsvård: hår och makeup, hud, massage och fotterapi.

- Det här är ett segment som är förbisett och som det finns ett stort intresse för. Titta bara på hur många sökande som ställs utanför frisörprogrammet varje år, säger Peder Björk, som är rektor på Doctrinagymnasiet i Uppsala och äger utbildningsföretaget tillsammans med sin son.

Intresset för att starta friskolor är just nu rekordstort runt om i landet. I år har Skolverket fått in drygt hundra fler ansökningar än tidigare år. De allra flesta ansökningarna, 199 av totalt 366, gäller gymnasieskolor. För Dalarnas del handlar det om totalt nio ansökningar, varav de flesta har med gymnasiet att göra.

Många av de som söker är etablerade huvudmän som både vill utöka antalet utbildningar på sina befintliga gymnasieskolor och starta fler skolor på nya orter. Företaget Betula doctrina är ett sådant exempel. Falun är en av 14 orter där de vill öppna nytt hösten 2007.

Förra året drog en annan stor aktör på marknaden, Ultra education AB, tillbaka sin ansökan om att öppna ett John Bauer-gymnasium i Falun. Anledningen var att att de ansåg att Faluns gymnasiemarknad var överetablerad.

Men det bekymrar inte Peder Björk:

- Vi anser att det finns underlag för det utbildningssegment vi står för.

Bara en av grundskolorna i Falun är fristående, Söderbaumska skolan. Som tidningen tidigare berättat ligger nu en ännu ansökan om att starta en fristående grundskola i Falun hos Skolverket. Det handlar om en skola med "kristen värdegrund". Om ansökan går igenom är den också tänkt att starta hösten 2007.

Skolverkets beslut kommer under hösten.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons