Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frigivning öppnar vägar för Libyen

Annons

Libyen tar ytterligare steg in i den internationella gemenskapen.

Efter att de sex bulgariska sjukvårdarna släppts fria lovar EU att normalisera relationerna med den forna "skurkstaten".

Hon är strålande glad när hon berättar hur hon tidigt på tisdagsmorgonen tillsammans med den franska presidenthustrun Cécilia Sarkozy, de frigivna bulgariska sjuksköterskorna och den palestinskfödde läkaren kunde lämna Libyen efter intensiva förhandlingar.

De sex bulgarerna hade dömts till döden tre gånger i libysk domstol för att ha smittat över 400 libyska barn med hiv. I förra veckan omvandlades straffet till livstids fängelse, vilket banade väg för frisläppandet.

Relationerna mellan EU och Libyen har varit mycket frostiga på senare år, men samarbetsavtalet som gjordes upp i samband med frisläppandet borgar för en upptining.

Avtalet handlar om allt ifrån att släppa in libyska varor på EU:s marknader till arkeologiska insatser, stipendier, visumregler och gränsövervakning.

Det ska inte ha betalats ut några pengar från EU:s sida för att få bulgarerna fria. Däremot finns överenskommelser om ekonomisk hjälp till de hiv-smittade barnen och deras familjer och till berörda sjukhus.

För att avtalet ska träda i kraft krävs godkännande av EU:s 27 utrikesministrar. Förhoppningen var att bulgarerna skulle ha varit fria redan i måndags, när utrikesministrarna var samlade i Bryssel. Nu får undertecknandet vänta tills nästa utrikesministermöte.

För Libyens del är ökade ekonomiska kontakter med omvärlden efterlängtade. Landet har en stor olje- och gasindustri och är beroende av import, inte minst från EU-länderna. Behovet är stort både av investeringar och expertkunskaper för att kunna utveckla ekonomin och ta itu med en överdimensionerad byråkrati och ett föråldrat bankväsende.

Men det är också viktigt att ha fungerande politiska relationer med EU och andra länder. Redan på onsdagen kan dessa underhållas när Libyens ledare Muammar Gaddafi tar emot den franske presidenten Nicolas Sarkozy och utrikesministern Bernard Kouchner.

Under pressträffen med Ferrero-Waldner deltog också Luís Amado, utrikesminister i Portugal, EU:s nuvarande ordförandeland. Han framhöll att det pågått förhandlingar under lång tid och att frisläppandet är resultatet av många länders tidigare ansträngningar, inte minst Storbritanniens och Tysklands.

TT

Mer läsning

Annons