Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades från misstankar om våldtäkt - kräver skadestånd

Annons

Det var på kvällen den 19 juli förra året som mannen ringde upp en 15-årig flicka i Borlänge och bjöd henne till en fest. En vän hade kommit hem från en resa och det skulle firas.

Flickan tackade ja till inbjudan. Men när hon senare under kvällen skulle lämna festen, fick hon sällskap av fyra unga män. Den nu 18-åriga mannen och hans tre kompisar. De var 14, 17 och 18 år.

När sällskapet kom till gångtunneln under Allfarvägen hände det. Flickan våldtogs medan 14-åringen fotograferade övergreppen.

Kort senare greps pojkarna av polisen. Den nu 18-åriga mannen anhölls, men släpptes efter ett dygn. Han hävdade att han inte deltagit i våldtäkten på annat sätt än att han, lutad mot en vägg i gångtunneln, sett på.

Den 29 juli lades utredningen mot honom ner. 15-och 18-åringen dömdes senare för grov våldtäkt, men i den här mannens fall kunde brott inte styrkas.

Nu kräver han skadestånd.

I ett brev till Justitiekanslern (JK) yrkar mannen ersättning för dygnet han tvingades spendera i polishuset i Borlänge. Totalt handlar det om 3 760 kronor, av vilka 2 500 avser frihetskränkning och 1 260 kronor advokatarvode.

JK väntas ta beslut i ärendet inom kort.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons