Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad för dödsolycka

Annons

Då domen meddelades i onsdags, konstaterade tingsrätten att det inte gått att bevisa att den åtalade var skyldig.

- Tingsrätten uttalar sig inte om huruvida den åtalade verkligen är oskyldig, men han ligger faktiskt snubblande nära att ha bevisat sin oskuld.

Skoterolyckan, då en man omkom, inträffade på kvällen den 28 februari 2003 på bron över Fulubågan i närheten av Mörkret.

Klarlagt är att den omkomne mannen, som var berusad, kom först fram till bron där han körde in i broräcket.

Den åtalade hävdade att, då han kom fram till bron, låg den skadade mannen på vägen. Åklagaren Ulf Edsfors menade att 36-åringen med sin skoter kört på kamraten.

Till 36-åringens nackdel talade att hans skoter var skadad och att det fanns delar av skotern på olycksplatsen. Han förklarade detta med att han tidigare på dagen åkt där och kört in i samma broräcke. Något annat har inte kunnat bevisas. Tingsrätten fann dessutom att även om 36-åringen kört på kamraten så är det inte säkert att kamraten avled av detta.

En rättsläkare förklarade nämligen att kamraten kan ha fått sin dödliga huvudskada utan inblandning av något annat fordon. Alltså då han körde in i broräcket och slungades av skotern.

Den dödes blod fanns på en kåpa som suttit på 36-åringens skoter och på en skummgummibit från skotern, men tingsrätten menar att blodet kan ha kommit dit efter olyckan. Det fanns inga spår av den döde på 36-åringens skoter.

Då polisen kom fram till olycksplatsen några minuter före klockan tolv på natten fanns varken skotrar eller folk kvar där.

- Någon genomgripande brottsplatsundersökning genomfördes inte omedelbart efter olyckan, skriver tingsrätten som tycker att utredningen lider av sådana brister att åtalet inte kan bifallas.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons