Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri och oberoende press?

Annons

Två år efter invasionen befinner sig Irak i totalt kaos.

Bristen på det allra nödvändigaste som jobb, säkerhet, hälsovård, mat, vatten, avlopp och elektricitet är långt värre än före ockupationen. Landet står på gränsen till inbördeskrig. Den amerikanska närvaron har dragit terrorister till Irak som flugor dras till en koskit.

Av de pengar som anslagits till återuppbyggnad stannar merparten i fickor utanför landet. Det enda som återuppbyggs är den Gröna Zonen i Bagdad och det dryga hundratalet amerikanska militärbaser.

Det tydligaste utfallet av de "fria och demokratiska" valen (hur nu sådana är möjliga under pågående ockupation) var att en klar majoritet vill att USA snabbt drar sig ur landet.

Ju mer man tar del av den information som finns på internet, desto klarare står det att rapporteringen i svenska medier begränsas och styrs av den "intelligentsia" som låst sig vid den infantila uppfattningen att Irakkriget är en välgörenhetsaktion, med irakiernas frihet och demokrati som enda och ädla motiv.

Irakkriget visar hur farligt det är när känslorna får styra över fakta och logik. Det borgerliga kryperiet för USA för närmast tankarna till SKP:s förnekande av verkligheten i Stalins Sovjetunionen. Men dagens borgerliga vasallskap är långt farligare eftersom de har så stort inflytande över media. Fri och oberoende press - glöm det!

BO STAAF

Mer läsning

Annons