Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri från missbruket

Annons

I sin förra hemort var Bill i praktiken bosatt på en parkbänk.

Han var i princip döende - såväl andligen som fysiskt.

- Jag var på mitt 47:e år och hade missbrukat sedan jag var 13. Jag gick på hasch, heroin, amfetamin, ja allt jag kunde komma över, minns han.

En dag kom kommunens socialchef fram till bänken där Bill och Marianne satt.

- Han frågade, lite provocerande, om det var där och så vi ville leva våra liv, som två byfånar. Det fick oss att börja fundera och ledde till att vi provade en kristen behandling. Under den fick vi kraft genom Jesus och blev lösta från missbruket, berättar Bill.

Efter behandlingen sökte Bill och Marianne en ny miljö för att skapa sig en ny framtid. De fick höra talas om Veikko och Mona Olofsson, som driver ett familjehem för missbrukare och bostadslösa, och om filadelfiaförsamlingen i Djurås.

- Man skulle kunna säga att det var ett dubbelt bönesvar. Vi bad om en församling och församlingen bad om aktiva medlemmar.

I dag har paret Nyman varit fritt från missbruk under två och ett halvt år.

- Det visar att det finns hopp och möjligheter för alla. Redan att jag står upp är ett under. Dessutom har jag ett hem, en meningsfull sysselsättning och en stor familj, säger Bill, som i sin familj inkluderar hela församlingen.

Marianne är husmor i Filadelfiakyrkan och Bill är vaktmästare - eller klockare, som han själv uttrycker det. I byggnaden bor också Heikki Kuoppakangas, även han en tidigare missbrukare som valt Guds väg och blivit fri från sitt missbruk, samt kyrkkatten Nisse, en "duktig själavårdare med mycket låga löneanspråk".

- Att få bo och verka i Djurås är fantastiskt, en form av efterbehandling, och vi är mycket tacksamma över den hjälp och det stöd vi fått av Veikko och Mona och av hela församlingen, förklarar Bill.

Nu delar han med sig av den gåva han fått i form av stor musikalitet. I församlingens regi leder han gitarrkurser. Undervisningen, som är kostnadsfri, har samlat många deltagare, både unga och gamla.

Kurserna har lett till att antalet musiker och sångare är stort under församlingens samlingar. Många av deltagarna tillhör inte någon församling, men vill dela gemenskapen.

- När vi reser oss för att spela och sjunga från podiet töms bänkraderna, säger Bill Nyman, lycklig över att ha bytt parkbänken mot en kyrkbänk i Djurås.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons