Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri efter nio år i gerillans våld

Annons

I nästan nio år var han gerillans gisslan. Med en dramatisk flykt genom Colombias djungel lyckades Jhon Frank Pinchao Blanco göra sig fri och berättar nu om åren i de fruktade Farc-rebellernas våld.

Bräcklig, full av rivsår och iförd sin polisuniform berättade Blanco om åren i gerillans våld, om hur han och nära 60 andra fångar var och varannan månad tvingades bege sig till nya platser för att undgå upptäckt. Han berättade hur de delades upp i mindre grupper och skildes från varandra. Om flykten och hur han till sist hittades i onsdags.

Ibland bar inte rösten.

Lika många gånger tvingades de besviket ge upp hoppet om räddning när surret tonade bort. Men den 28 april kom en ny chans, då hans grupp om 13 fångar flyttades under en polisinsats i området. Blanco gav sig av rätt ut i djungeln, irrade och gick vilse innan han efter 17 dagar hittades av en polispatrull.

Efter att ha tagits emot av president Alvaro Uribe, som förhandlar med Farc om fångutväxling, berättade Blanco sin historia vid en presskonferens.

Bland de 57 personer som gerillan Farc, Colombias revolutionära styrkor, håller som gisslan finns den förra presidentkandidaten, fransk-colombianskan Ingrid Betancourt och tre amerikaner som fångades när deras flygplan sköts ned i djungeln under knarkspaning. Betancourt kidnappades 2002 tillsammans med politikervännen Clara Rojas, medan amerikanerna togs till fånga året därpå.

Blanco såg Rojas vid ett tillfälle då gisslan delades upp i mindre grupper.

Några av fångarna är märkta av sjukdom efter alla umbäranden. En av de tre amerikanerna, Marc Gonsalves, lider till exempel av gulsot enligt Blanco.

Farc-gerillan som med hjälp av kokainpengar stridit mot regeringen kräver att 500 fängslade rebeller friges i utbyte mot sina nu 57 fångar.

Så sent som i januari lyckades Colombias utrikesminister Fernando Araujo fly efter sex år som Farcs gisslan.

TT

Mer läsning

Annons