Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri 18 år efter demonstration

Annons

Efter 18 år har en av demonstranterna från Himmelska fridens torg i Peking frigetts.

Den nu frigivne Xi Haoliang fick en villkorlig dödsdom för att ha försökt hindra militären att ta sig in på Himmelska fridens torg natten till den 4 juni 1989, rapporterar Centret för mänskliga rättigheter och demokrati i Hongkong.

Den nu 40-årige Xi och andra satte eld på bråte intill torget. De dömdes senare för kontrarevolutionär verksamhet och mordbrand. Frank Liu vid centret sade att Xi fått straffet minskat och därför frigavs nu. Orsaken till strafflindringen angavs inte.

Fortfarande sitter ett hundratal demonstranter från Himmelska fridens torg i fängelse runtom i Kina, sade Sun, som samlar information om demokratifångarna.

Militär från landsbygden med stridsvagnar sattes in efter växande demonstrationer för demokrati i Pekings centrum. Hur många som dog den 4 juni för 18 år sedan har aldrig kunnat fastställas. Officiellt talas om några hundra, inofficiellt om flera tusen.

Journalisten Yu Dongyue släpptes förra året efter nästan 17 år i fängelse för att ha kastat bläck på Maos porträtt på Himmelska fridens torg. Han blev sinnessjuk av tortyr och misshandel i fängelset. Yus far sade att han inte kunde tala när han frigavs. En medfånge sade att han blev bunden vid en elstolpe och lämnad ute i het sol i flera dagar. Han ska ha blivit psykiskt sjuk efter två år i isoleringscell.

TT

Mer läsning

Annons