Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fresia Lobos trivs i Sverige

Annons

- Vi hade aldrig några problem med att anpassa oss till svenska förhållanden. Det hade vi inte ens den första tiden, berättar Fresia Lobos.

Från Chile till Sverige, som blev deras nya hemland, kom Fresias familj för 17 år sedan.

Större delen av familjen vill säga. Det femte och yngsta barnet, sonen Mirko, är nämligen född i Sverige.

Nu på måndag, den 16 januari, fyller Mirko 15 år.

I Chile hade Fresia och maken Guildo Barlari varit politiskt aktiva, de hade träffats 1970 och gifte sig i december 1973, militär-kuppens år.

Efter militärkuppen i Chile hade det blivit bokstavligt talat livsfarligt att vara politiskt engagerad.

I varje fall för om engagemanget gällde ett socialistiskt parti.

1988 hade situationen blivit ohållbar för Guildo, som satt i centralkommittén för landets tredje största vänsterparti, Mapu.

Guildo tvingades fly till Sverige där han efter en tid kunde återförenas med sin familj.

- Om det ska bli positiva kontakter eller inte, då du kommer till ett nytt land, beror mycket på dig själv. Det är viktigt att vara öppen, glad och positiv, att bjuda på sig själv, framhåller Fresia Lobos.

Familjens kontakter med de nya landsmännen har också varit övervägande positiva. Allt från grannarna i Barkargärde till arbetskamrater och vänner inom politik och före-ningsliv.

- Jag har underbara arbetskamrater på Hagbacksgården och trivs väldigt bra med dem och med de boende, framhåller Fresia, som började arbeta på Hagbacksgården 1994.

Då handlade det om praktiktjänstgöring. Det blev en fortsättning sedan Fresia gått en gymnasieutbildning, social servicelinje på Hagagymnasiet. Studentmössan kunde hon ta på sig 1996.

Efter fem år som vikarie är Fresia numera fast anställd som vårdbiträde på Hagbacksgården.

- Mitt första arbete i Sverige var som lokalvårdare. Jag arbetade på Pärlby flyktingförläggning och på SSAB, berättar Fresia.

För Fresia och maken Guildo är engagemanget fortfarande lika starkt. Det gäller såväl politik som fackliga och sociala frågor.

- Våra politiska förebilder är Salvador Allende, Olof Palme och Anna Lind, berättar Fresia, som har flera uppdrag inom politik och föreningsliv.

Fresia är sedan flera år ordförande i IKF, Internationella Kvinnoföreningen. Hon är vidare ersättare på landstingsfullmäktige, där hon representerar socialdemokraterna, ersättare i gemensamma nämnden och integrationsansvarig på sitt fackförbund, Kommunal sektion 13.

- Vad som är självklart för svenskar och människor i andra demokratiska länder är inte självklart för alla. Många invandrare har inte tidigare varit med i någon fackförening. I diktaturer finns det inga fria fackföreningar, påpekar Fresia Lobos.

- Att få rösta i fria val är inte heller något självklart. Själv har jag aldrig röstat i Chile. Det var först sedan jag blev svensk medborgare jag fick rösta, fortsätter Fresia Lobos.

Musik betyder mycket för Fresia och hon lyssnar gärna på Viktor Jara och Violette Para. Men Fresia uppskattar många andra artister, ABBA och Vikingarna är några av dem.

Födelsedagen kommer Fresia att fira med öppet hus i morgon, fredag den 13 januari, från klockan 15.00. Då bjuds det bland annat på chilenska piroger.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons