Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Freja" kan orsaka miljökatastrof

Annons

Invånarna på den grekiska ön Santorini befarar en miljökatastrof om inte det sjunkna kryssningsfartyget Sea Diamond bärgas.

Fartyget, ägt av cypriotiska Louis Hellenic Cruises Lines, gick på grund i lagunen utanför hamnen på Santorini (Thira på grekiska) den 5 april och sjönk dagen därpå sedan de närmare 1|600 passagerarna evakuerats. Två franska turister saknas ännu och befaras ha omkommit.

Rederiet har tidigare lovat att komma med en plan för hur oljan ska tas upp, men när löftet inte infriades utdömde grekiska sjöfartsdepartementet böter på motsvarande elva miljoner kronor. Dessutom har hamnmyndigheten beslutat att rederiet ska betala 83|000 kronor om dagen tills all olja pumpats upp.

Enligt Sofia Kitsou har oljan inte nått öns stränder, som är belägna på andra sidan ön. Men den branta klippiga västkusten, där hamnen ligger, har förorenats av olja.

Miljöorganisationer har varnat för att ytterligare ett kraftigt oljeutsläpp från vraket, kanske orsakat av jordskalv på havets botten, skulle kunna spridas miltals bort och skrämma bort turisterna, Santorinis viktigaste inkomstkälla.

Sea Diamond var byggt i Finland och tidigare känt som Birka Princess. Det användes också som "Freja" i tv-serien Rederiet.

TT

Mer läsning

Annons