Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Freja" evakuerad, inga skadade

Annons

Kryssningsfartyget Sea Diamond med 1|500 människor ombord grundstötte utanför Santorini i grekiska övärlden på torsdagen. Passagerarna evakuerades och inga människor kom till skada.

Grundstötningen skadade skrovet och fartyget tog in vatten och fick slagsida.

Olyckan ägde rum utanför Santorinis största hamn. Ett stort antal fartyg samt minst fem räddningshelikoptrar deltog i evakueringen av passagerarna och de 300 besättningsmännen.

Evakueringen var avslutad vid 18-tiden svensk tid. Endast besättningen är kvar ombord, uppgav grekiska myndigheter. Ett ersättningsfartyg har sänts till Santorini för att plocka upp passagerarna.

De flesta passagerarna uppgavs vara amerikanska och tyska turister men det fanns också andra nationaliteter.

Greklands turistminister Fani Palli-Petralia sade att myndigheterna kontaktat alla hotell på Santorini för att bereda de strandsatta kryssningsturisterna sovplats _ på statens bekostnad.

Fartyget lämnade hamnstaden Pireus nära Aten i måndags för en femdagarskryssning i den grekiska övärlden. Fartyget skulle ha återvänt till Pireus under fredagen.

Sea Diamond är byggt i Finland och blev klart 1986. En totalrenovering genomfördes 1999.

Fartyget hette tidigare Birka Princess, välkänt kryssningsfartyg i Östersjön. Det var på detta fartyg som tv-serien Rederiet delvis spelades in, och det syns i seriens vinjett under namnet M/s Freja.

Hon såldes av Birka Cruises till Cypern för litet drygt ett år sedan. Fartyget ägs i dag av rederiet Louis Cruise Lines.

TT

Mer läsning

Annons