Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Freja årets namnraket

Annons

Ett avancemang från plats 79 till plats 49 gjorde Freja till årets snabbklättrare på namnlistan över nyfödda förra året. 253 barn gavs namnet. Ett av dem är Freja Evita Lopez i Falun som föddes den 28 september.

Varken Jeanette eller hennes man Emanuel hade träffat någon med namnet Freja innan de namngav sin dotter. Under graviditeten funderade de på Maja som båda gillade. Men namnlistor visade att det var ett namn många andra föräldrar också tyckte om.

- Freja känns som ett liknande namn fast mer ovanligt och när vi såg henne var det självklart att hon skulle heta Freja. Hon kom så fort och med sådan kraft. Freja betyder kärleksgudinnan, vi tyckte att det passade.

Jeanette och Emanuel ville också att namnet skulle kännas nordiskt. I andranamn var det klart att hon skulle heta Evita, ett namn förknippat med Emanuels hemland Argentina.

Bland pojknamnen var det Jack som klättrade snabbast från plats 91 till 72. Andra namn med hög trendfaktor var Vilmer, Måns och Svante för pojkar och Agnes, Astrid och Inez för flickor. Allra flest bebisar fick namnen Lukas och Emma. Lukas bytte plats med 2005 års etta Oskar medan Emma och Maja behöll sina platser från året innan. Kjell, Irene och Gunilla var inte lika vanliga, ingen nyfödd fick de namnen förra året visar en genomgång av alla barn som föddes i Sverige under 2006 som publiceras på namnsajten www.svenskanamn.se.

- Det går cirka 90 år mellan namns modetoppar. Riktiga utenamn i dag är namn som var populära på 40- och 50-talen, till exempel Bengt, Lennart, Margareta och Birgitta. Så den som vill försäkra sig om att vara ensam om namnet på dagis ska välja ett av dessa, säger journalisten Anders Malmsten, som skrivit Svenska namnboken och skapat sajten svenskanamn.se.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons