Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredssamtalen om Darfur dröjer

Annons

Nya fredssamtal om Darfur kommer inte att kunna att inledas i augusti, som FN hoppats. Men då ska förhoppningsvis frågan om vilka som ska inbjudas till förhandlingsbordet vara löst.

Det sade FN:s Darfursändebud Jan Eliasson på lördagen, efter att just ha återkommit från den krisdrabbade provinsen i västa Sudan.

Bara en av tre rebellfraktioner undertecknade det kritiserade fredsavtal som slöts förra året. Sedan dess har rebellerna splittrats ytterligare i över tio olika grupper. Alla kommer inte att bjudas in till förhandlingarna.

Han var inte beredd att ange något tänkbart datum för när förhandlingarna kan starta.

Processen att välja ut vilka rebellgrupper som ska få delta är en knepig fråga, erkänner Eliasson. Det är inte heller bestämt var fredssamtalen ska hållas eller vilka punkter i det tidigare fredsavtalet som kan omförhandlas. Sudans regering har gjort klart att den inte är beredd att riva upp förra årets avtal, vilket lämnar mycket begränsat diplomatiskt utrymme för den nya fredsprocessen.

Enligt Jan Eliasson syftar de nya samtalen bara till att uppnå tillägg till det gamla avtalet, vilket kommer att förarga flera av rebellgrupperna, som hoppas på bättre utfall än förra året.

När inbjudningarna till samtalen väl skickats ut kommer de att bli ett första test av parternas politiska vilja att lösa konflikten, säger FN-sändebudet.

Konflikten i Sudan tog fart i början av 2003 när i huvudsak svarta rebellrörelser tog till vapen mot centralregeringen som de anklagade för att försumma regionen. Arabiska milisgrupper stödda av regeringen tog upp kampen mot rebellerna och offer för konflikten blev i första hand civila. Enligt internationella bedömningar har runt 200|000 människor dödats under fyra år präglade av våldtäkter, mord och sjukdomar. Runt 2,5 miljoner av Darfurs invånare lever i dag i flyktingläger. Enligt Sudans regering har konflikten bara krävt 9|000 dödsoffer.

TT

Mer läsning

Annons