Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fredsjirga" utan Pakistans ledare

Annons

Afghanska och pakistanska politiker och klanledare samlades i Kabul på torsdagen för att resonera sig fram till ett sätt att knäcka talibanerna och al-Qaida. En viktig deltagare saknades dock: Pakistans president Pervez Musharraf.

Musharraf stannade hemma i Islamabad för att rådgöra med sina medhjälpare och representanter för regeringspartiet. Det hade ryktats vilt de senaste dygnen om att han skulle utlysa undantagstillstånd, åberopande det terroristiska våldet i landet, för att få möjlighet att skjuta upp stundande val och kunna sitta kvar som president ett år till.

Men under dagen meddelade hans talesman att det inte blir något undantagstillstånd och att presidenten inte har för avsikt att lägga hinder i vägen för den demokratiska processen.

Enligt en anonym tjänsteman vid det amerikanska utrikesdepartementet ringde USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Musharraf under natten. De ska ha talats vid i ungefär en kvart, men vilka frågor de dryftade ville tjänstemannen inte yppa.

Musharrafs frånvaro är ett avbräck för "fredsjirgan" i den afghanska huvudstaden. Men hans ersättare, premiärminister Shaukat Aziz, och Afghanistans president Hamid Karzai höll båda god min och talade sig varma för behovet av samarbete över gränsen för att lösa terrorproblemet.

I vanliga fall ägnar sig ledare i båda länderna åt ömsesidiga anklagelser om att inte göra tillräckligt för att bromsa talibanernas och al-Qaidas framfart. Enligt Afghanistan bär Pakistan ett tungt ansvar för att inte ingripa mot de terrorister som anses ha en fristad på pakistansk mark.

Analytiker och diplomater varnar för att ha alltför stora förhoppningar på mötet i Kabul. Det är troligen bara ett första litet steg mot gemensamma insatser mot de terrorister som hotar båda ländernas stabilitet.

Pashtuner från de mest radikalt talibanvänliga klanterritorierna i Pakistan bojkottade jirgan, vilket var ytterligare ett avbräck. De afghanska talibanerna själva var inte inbjudna till någon dialog.

Den tre dagar långa jirgan i Kabul är en följd av Karzais och Musharrafs möten med USA:s president George|W Bush i Washington förra året. Båda länderna hör till USA:s viktigaste allierade i "kriget mot terrorismen", men båda agerar ofta på ett sätt som inte stämmer in på USA:s idéer om hur kampen bör föras.

TT

Mer läsning

Annons