Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsavtal i Centralafrika

Annons

Regeringen i Centralafrikanska republiken har skrivit under ett fredsavtal med en av landets rebellrörelser.

President Francois Bozizé hade själv begett sig till rebellfästet Birao i landets nordöstligaste hörn, några mil från gränsen till den sudanesiska Darfurregionen. Där pågick fram till undertecknandet förhandlingar mellan honom och tillförordnade ledaren för UFDR-gerillan, Damane Zakaria.

Enligt avtalet ska rebellerna beviljas amnesti och erbjudas tjänstgöring i den nationella armén. De politiska ledarna utlovas förhandlingar om regeringsplatser.

Den ordinarie rebelledaren och hans talesman sitter båda fängslade i Benin men kommer att begäras fria när anklagelserna mot dem dras tillbaka.

UFDR-gerillan ockuperade Birao under en månad sent förra året och försökte återta staden i början av mars i år men slogs då tillbaka. I februari avböjde UFDR att ansluta sig till en fredsuppgörelse tillsammans med en annan rebellstyrka. Fortfarande finns det ett antal väpnade grupper som för krig mot statsmakten i den norra delen av Centralafrikanska republiken. Regeringssidan stöds av en internationell styrka från flera grannländer. I kritiska lägen brukar även franskt stridsflyg ingripa för att rädda regeringstrupperna.

Centralafrikanska republiken har ett förflutet av kupper, militärrevolter och gerillauppror. Särskilt i den norra delen av landet har det de senaste två åren varit ständigt oroligt. Tusentals människor har dödats och mer än en kvarts miljon drivits på flykt. Oroligheterna är delvis återverkningar av striderna i Darfur och Tchad.

TT

Mer läsning

Annons