Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik räddade livet på bergsklättrare när han själv satte rekord

Annons

Den brittiske bergsbestigaren hamnade upp och ner, fem meter ner i glaciären, men Fredrik lyckades dra upp honom efter en halvtimmes kamp.

Ännu så länge räcker Fredriks bestigarprestation till ett svenskt rekord.

Tills vidare är dock Fredrik snuvad på sitt tilltänkta världsrekord.

- När Fredrik skulle slutföra sin expedition under hösten dök en kandensisk klättrare, Danny Griffith, upp, berättar Fredriks pappa Hans Sträng.

Kanadensaren uppgav att han bestigit samma toppar som Fredrik och var på gång att utmana Fredrik på rekordet. Fredrik Sträng hade dock 24 timmars försprång sedan första bestigningen.

Enligt Hans Sträng köpte Danny Griffith in sig i en tidigare grupp och därmed kom han upp till toppen av Mount Wilson före Fredrik.

- Det är dock inte riktigt klart att Danny Griffith har fullföljt alla regler som gäller för att ta rekordet, enligt organisationen Guinness regler, uppger Hans Sträng.

Avslutningen på Mount Wilson för några dagar sedan, blev minst sagt dramatisk för Fredrik Sträng.

- För det första blev Fredrik ensam kvar att bestiga toppen i den 30-gradiga kylan, sedan de övriga medlemmerna i hans grupp gett upp under klättringen, berättar Hans Sträng.

På vägen ned fick Fredrik sällskap av två engelsmän och en filippinsk klättrare. Den trion var medtagen och under nedstigningen på 3500 meters höjd föll de två engelsmännen ned i en glaciär.

- En av engelsmännen fick Fredrik upp direkt. Den andre låg upp och ned, fem meter djupt i sprickan. Där var kylan ännu mera påträngande. Med hjälp av en guide lyckades Fredrik rädda engelsmannen efter en halvtimmes kamp.

Nu vilar Fredrik ut nere vid baslägret i väntan på lämpligt väder, så att flyg kan komma ned och hämta hem Fredrik och övriga klättrare till Europa.

Fredriks äventyr inleddes den 25 maj i år med Mount Everest, världens högsta topp på 8850 meter. I juni stod Fredrik överst på Nordamerikas högsta berg, Denali, på 6194 meters höjd i Alaska.

På Nya Guinea finns Oceaniens högsta berg, Carstensz pyramid, på 4884 meter, som Fredrik besteg i juli månad.

Europas högsta topp, Elbrus, på 5462 meters höjd, i ryska Kaukasus besteg Fredrik i augusti.

Sedan klarades etapp fem av, Afrikas topp Kliminajaro på 5845 meter.

Senare under hösten besegrade Fredrik Aconcagua på 6962 meter i Sydamerika. Mount Winson, vars höjd 4897 meter är det högsta Antarktis kan erbjuda, fixade Fredrik i förra veckan.

Fredrik, som bor i Gävle numera, vistades i Mora under högstadie- och gymnasietiden. Då blev han intresserad av klättring.

Han började med en kurs i gamla vattentornet vid Utmeland i Mora och sedan var intresset väckt.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons