Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredlig demonstration i Köpenhamn

Annons

Dagens stora demonstration för Ungdomshuset i Köpenhamn gick fredligt till. Ett par tusen ungdomar befann sig på Rådhuspladsen medan polishelikoptrar surrade över deras huvuden.

När mörkret fallit greps tre beväpnade svenska aktivister i Köpenhamn.

De tre svenskarna greps vid 19-tiden i närheten av Vesterports station i Köpenhamn. Enligt polisradion var de utrustade med någon form av vapen och brännbara flaskor. En person flydde från polisen i riktning mot Vesterports station. Enligt uppgift var han skadad efter att ha blivit lätt påkörd av en bil.

Polisens talesman Flemming Steen Munch bekräftade att tre personer gripits med kunde inte bekräfta deras nationalitet.

Tidigare på dagen blev cirka 40 svenskar hemskickade av polisen med tåget till Malmö. Polisen misstänker att de kommit till Köpenhamn bara för att ställa till bråk.

För byrettens kvällsskift stod 60 häktningsförhandlingar på programmet. Hittills har 113 personer häktats sedan oroligheterna startade.

Det totala antalet gripna under de senaste tre dagarna uppgår nu till omkring 600.

Förutom på Hovedbanegården har danska polisen skärpt övervakningen i Gedser och Rödbyhavn för att försöka stoppa tyska aktivister på väg mot Köpenhamn.

Under natten skakades Köpenhamn av nya upplopp, och hundratals demonstranter häktades.

Det var strax efter klockan 22 i går kväll som omkring 800 personer samlades på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset.

När de nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn.

Upploppen startade i torsdags. Den utlösande faktorn var när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter.

Protesterna riktar sig mot att kommunen sålt Ungdomshuset till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons