Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Franska ungdomar har en sundare relation till alkohol

Annons

Frankrike har den högsta konsumtionen av alkohol inom EU, 42 963 människor dog 1997 av alkoholskador.

Kostnaderna för de problem som tobak och alkohol orsakar är större än den summa som landet spenderar på sitt försvar.

I Frankrike kan alla oavsett ålder köpa alkohol i affärer.

På pubar säljs öl, men inte starksprit, till folk under 18 år. Trots det verkar de franska ungdomarna, i åldern 15 till 18 år, som vi stötte på ha sundare alkoholvanor än många ungdomar i Falun.

Nicolas berättar att han smakade alkohol första gången med sina föräldrar. Även i dag när han dricker alkohol är det oftast i sällskap med sina föräldrar vid speciella tillfällen; ett glas vin på julafton eller ett glas champagne på ett födelsedagskalas av tradition och formalitet.

- Franska ungdomar verkar ha en mer avslappnad relation till alkohol, min värd berättade att han väldigt sällan drack alkohol och då bara i små mängder. Under veckan vi var där, såg jag honom bara dricka lite vin till maten, berättar Sofi.

- När vi tog ett glas vin på en bar var det första gången för min värd, säger Kerstin.

- De verkar inte ha så mycket fester på helgerna, inte som i Falun, säger Sofia.

- Min värd brukar ta ett par öl med sina kompisar ibland på helgerna, men han har aldrig varit full. I Sverige dricker ungdomar för att bli fulla, och i Falun gör många det minst en gång i veckan, berättar Kristofer.

- Det verkar så annorlunda mot hemma där man sedan högstadiet vuxit upp med snacket innan helgen; om vad alla ska dricka och hur de ska skaffa det, och snacket efter helgen; om hur fulla alla var, fortsätter Erik.

- Sådant snack känner jag inte igen, däremot liknande diskussioner om marijuana, men aldrig om alkohol, säger Nicolas. Det är inte spännande för oss. Att någon blir full är ovanligt, det har kanske hänt mig en gång, men jag har aldrig blivit väldigt full. Det är inte intressant att få huvudvärk, magont och kräkningar.

Är det vanligt att unga röker hasch eller marijuana i Frankrike?

- I min klass finns det ingen, men på fester är det ganska vanligt att en liten grupp röker. Det är många kampanjer från staten om att droger är farligt, men att föra liknande, framgångsrika kampanjer mot alkohol är svårare, då det är en inrotad del av vår tradition och kultur, berättar Nicolas.

KRISTINA BENGTH

Mer läsning

Annons