Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska presidentvalsfinalen inledd

Annons

Den avgörande andra omgången av Frankrikes presidentval har börjat. Högerns kandidat Nicolas Sarkozy är storfavorit med tio procentenheters försprång före socialisten Ségolène Royal enligt de sista mätningarna.

Två olika opinionsmätningar i fredags ger Sarkozy segern med 55 procent av rösterna, varför Royals chanser att bli första kvinna på presidentposten är mycket små.

Oavsett segrare innebär valet ett generationsskifte när den 74-årige Jacques Chirac lämnar ämbetet efter tolv år. Sarkozy är 52 år och Royal 53.

Vallokalerna öppnade klockan 8 och stänger klockan 20 svensk tid. Drygt 44 miljoner människor är röstberättigade.

I första valomgången den 22 april fick Sarkozy 31,2 procent av rösterna och Royal 25,9. Valdeltagandet var då rekordartade 84,5 procent.

Fransmännen kan teoretiskt bli de sista i världen som får veta hur det gick. Fransk lag är ytterst strikt med att inga vallokalsundersökningar får offentliggöras förrän röstandet har avslutats. Men det hindrar inte webbsajter eller etermedier i andra länder att publicera siffrorna så snart de får dem, en och en halv timme i förväg.

I de franska territorierna i Amerika och Karibien genomfördes presidentvalet redan i lördags. Då hölls vallokalerna öppna i bland annat Franska Guyana i Sydamerika, de karibiska öarna Martinique och Guadeloupe och det lilla territoriet Saint Pierre|&|Miquelon utanför nordöstra Kanada.

I sitt sista inlägg i valdebatten gick Sarkozy i lördags till skarpt angrepp mot Royal. Odemokratisk och desperat, var hans beskrivning av motståndaren.

Sarkozy reagerade på att Royal i en radiointervju i fredags varnat för oroligheter i de fattiga storstadsförorterna om han skulle vinna presidentvalet. Till tidningen Le Parisien sade högerkandidaten att det var antidemokratiskt av Royal att uttrycka sig i sådana ordalag, men att det visar hur desperat hon blivit.

TT

Mer läsning

Annons